Karamarko: I o nestranačkom premijeru možemo razgovarati

Nestranački premijer i tripartitna Vlada – zahtjevi su koje je prije tjedan dana pred Domoljubnu koaliciju i koaliciju Hrvatska raste stavio Most. HDZ je danas na sjednici Predsjedništva u zagrebačkom hotelu Panorama razgovarao o tome hoće li pristati na te uvjete.

“Mi pozivamo i dalje na suradnju za razgovore, kao što smo i SDP pozivali prije šest mjeseci. Što se tiče konkretnih upita, tripartitna vlada je pase s obirom na subotu. Mi pozivamo na daljnje razgovore kolege iz Mosta i ako s njima formiramo saborsku većinu mislim da će Hrvatskoj biti potreban konsenzus, a to uključuje i treću stranu. SDP je odbio tripartitnu Vladu, ne tripartitna vlada, ali neko drugo rješenje da.

I o nestranačkom premijeru možemo razgovarati, to stavljamo na stol. Imamo i mi neke svoje prijedloge. Večeras ćemo to staviti na papir i nastavljamo razgovore. O svemu možemo razgovarati. Svetih imena nema, nedodirljivih nema. Mi ćemo nastojati da realiziramo sve naše zahtjeve i težnje, ali sve je na stolu. Može biti i o soluciji nestranačkog premijera. Zašto? Cijelo vrijeme govorimo o paketu o kojima treba razgovarati. Nemamo parlament u ovom trenutku”, rekao je Karamarko nakon sastanka. “Ovdje je bilo sjajnih prijedloga i to ćemo večeras napisati. Mi smo otvoreni, mi nismo isključivi. Čuli ste ton u subotu, a čujete sada ovaj. Zoran Milanović je postao sinonim za jedan dio iracionalnog govora i ne znam zašto bi njegove izjave bile relevantne”, dodao je Karamarko. “Nismo tražili Branimira Glavaša i HDSSB potporu za Vladu. Naši ljudi razgovaraju, sigurno se razgovaralo i s njim”, kazao je Karamarko, a prenosi N1.

Podsjetimo, glavni zahtjevi MOST-a su tripartitna vlada i nestranački premijer. I dok je drugi zahtjev još moguće ispuniti, ovaj prvi više nije, budući da je SDP u subotu nakon sjednice Predsjedništva jasno dao do znanja da neće sudjelovati u vladi u kojoj se nalazi i HDZ. O zahtjevima MOST danas će, osim predsjedništva HDZ-a, raspravljati i Nacionalno vijeće. Na Pantovčaku se danas održava i treći krug konzultacija o sastavljanju nove vlade. Zasad je poznato tek da SDP i HDZ još nemaju 76 potpisa potrebnih za dobivanje mandata. Nakon što je prijedlog MOST-a o zajedničkoj vladi SDP već odbio, na potezu je HDZ.

You may also like