Karamarko: Gradit ćemo plutajući LNG terminal

Hrvatska će ipak umjesto kopnenog LNG- terminala graditi plutajući, FSRU terminal, objavio je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko nakon sastanka s posebnim izaslanikom i koordinatorom za međunarodna energetska pitanja State Departmenta SAD- a Amosom J. Hochsteinom.

Dvije su se strane suglasile da je LNG projekt na otoku Krku od obostranog interesa Hrvatske i SAD-a. “S obzirom na neučinkovitost prošle Vlade u donošenju ključnih odluka nužnih za izgradnju LNG terminala, prvi potpredsjednik Karamarko svom je sugovorniku iznio jasan stav da će ova Vlada dati najviši prioritet ovom projektu. Napomenuo je da će se u samom početku pristupiti projektu plutajućeg LNG terminala koji iziskuje puno manje troškove i bržu realizaciju, koja bi umjesto planiranih pet godina mogla dovesti do pune funkcionalnosti terminala u roku od dvije godine.

Američka je strana obećala pomoć i u izgradnji plinskog transportnog sustava potrebnog za integraciju LNG terminala u postojeću mrežu RH”, stoji u priopćenju Vlade. Hrvatska je do sada izgubila godine razvijajući varijantu kopnenog terminala kapaciteta 6 mlrd. m3 plina godišnje, za što je ishodila i lokacijsku dozvolu. Plutajući terminal ili FSRU kapaciteta od 1 do 1,5 milijardu m3 mogao bi biti operativan u roku od godinu i pol do dvije, jer su s obzirom na manji kapacitet potrebne samo manji zahvati u plinskom transportnom sustavu.

Takva varijanta puno je optimalnija je jer je višestruko jeftinija i lakše prati tržišne signale. Europa je preplavljena jeftinim ruskim plinom, a europski LNG terminali rade s prosječno 25% kapaciteta pa je ulazak u veliku investiciju u kopneni terminal rizičan i za investitore a i za državu koja se upušta u izgradnju plinske infrastrukture koja bi mogla zjapiti prazna. Uz prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka sastanku su nazočili i ministar poduzetništva Darko Horvat i Ivan Baketa, posebni savjetnik prvog potpredsjednika za nacionalnu sigurnost.

Potpredsjednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković izjavio je da su prilikom nedavnog boravka skupštinske delegacije u Sjedinjenim Američkim Državama započeti dogovori o uključivanju američkih kompanija u opskrbi plinom Srbije preko LNG terminala na Krku. Marinković je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da ovi dogovori, kao i plan Vlade Srbije o gradnji plinske interkonekcije s Bugarskom i Grčkom o dopremanju plina i tom rutom, osiguravaju energetsku stabilnost zemlje, da Srbija više ne ovisi samo o jednom dobavljaču, donosi Energetika-net.

On je rekao da je u razgovoru delegacije Skupštine Srbije s kongresmenom Emanuelom Poom iz Teksasa, gdje je smještena većina naftnih i plinskih kompanija u Americi, rečeno da su spremni da pomognu i da Srbija ima otvorena vrata. “To nam je potvrđeno i u State departmentu, gdje nam je rečeno da imaju namjeru da se poboljšaju kapaciteti plinskog terminala na Krku u Hrvatskoj, te da se napravi interkonekcija sa Hrvatskom i da Srbija američki plin dobavlja preko tog terminala”, precizirao je Marinković. On je dodao da su paralelno u toku i dogovori za gradnju interkonekcije s Bugarskom i Grčkom za dopremanje plina i tom rutom. “Moramo iskoristiti tu priliku, postoji spremnost naših partnera iz SAD da nam pomognu i daju podršku za to, čime bi se osigurao i razvoj regije, a ovaj projekt povezivanja s Hrvatskom, uz ekonomski razvoj doprinio bi i jačanju dobrosusjedskih odnosa i pomirenja u regiji. Odnosi Srbije i Hrvatske su ključni za stabilnost i Srbija se može pozicionirati kao ekonomski lider regije”, ocijenio je Marinković.

You may also like