Kapitalne investicije na globalnoj razini u stalnom su padu

Kapitalne investicije najvećih svjetskih korporacija ove bi se godine mogle pasti treću godinu zaredom, predvođene sektorima energije i sirovina, pokazalo je izvješće agencije za kreditne rejtinge Standard & Poor’s. Kapitalna izdvajanja nefinancijskih korporacija mogla bi biti jedan posto manja u ovoj godini te za četiri posto u 2016. godini, pokazalo je S&P-ovo globalno istraživanje o kapitalnim investicijama u 2015. godini. To je istraživanje obuhvatilo vodećih 2.000 državnih i privatnih velikih korporacija.

Rast kapitalnih investicija smatra se ključnim za dugotrajni gospodarski oporavak. Višegodišnji pad kapitalnih investicija u svijetu pod posebno povećalo stavio je obrasce kapitalne potrošnje kompanija, a oni pokazuju da kompanije sve više isplaćuju dividende i otkupljuju vlastite dionica nego što reinvestiraju u svoja poslovanja.

S&P pritom upozorava da ne treba za slabija kapitalna ulaganja kriviti samo snažan procvat otkupa dionica te ističe da je to još uglavnom američka pojava a ne globalna, iako i u Europi kompanije sve više slijede takav trend.

U istraživanju S&P-a ovogodišnji se pad ulaganja najvećim dijelom pripisuje industriji energije i sirovina, koja se sprema u ovoj godini srezati kapitalnu potrošnju za 14 posto pod pritiskom pada cijena sirovina dok raste bojazan u vezi slabljenja potražnje iz Kine. Ako se izuzmu sektori energije i sirovina, globalna kapitalna ulaganja trebala bi porasti po stopi od osam posto ove godine.

Iako kompanije zasigurno imaju resurse za povećanje kapitalne potrošnje, s obzirom na nekih 4.400 milijardi dolara u novcu i ekvivalentima u svojim bilancama, iz S&P-a upiru prstom u druge specifične sektorske probleme koji bi mogli kočiti kapitalne investicije. Tako navode da je uzlet softverom pokretanih tehnoloških divova rezultirao ulaganjima u kupnju ‘know-howa’ umjesto u proizvodnju, a proizvođači automobila i dalje muku muče s prekapacitiranošću, koja rezultira zadržavanjem novca umjesto povećanja ulaganja.

Podizanje kamatnih stopa, ponajprije u SAD-u, bit će iduća prepreka kapitalnoj potrošnji kompanija, upozorava S&P. Naime, iako se osjeća veće povjerenje u korporativnom okruženju, izostanak izvjesnosti oko povrata na uloženo i dalje je prisutan. “Kompanije će ulagati kada će osjećati dovoljno povjerenje u pogledu odgovarajućeg povrata, a najbolja garancija za to je određen stupanj izvjesnosti u vezi gospodarskih i financijskih trendova”, kazao je ekonomist S&P-ja Gareth Williams.

You may also like