Kapetanu Draganu produžen pritvor za dva mjeseca

Osumnjičenom ratnom zločincu Draganu Vasiljkoviću u petak je, prema neslužbenim podacima, splitski sud za još dva mjeseca produljio istražni zatvor u kojem se nalazi od početka srpnja nakon što su ga australske pravosudne vlasti izručile Hrvatskoj.

Vasiljkovića je Hrvatskoj izručila Australija nakon gotovo desetljetnog ekstradicijskog postupka, pokrenutog zbog sumnje da je tijekom Domovinskog rata skrivio zločine nad hrvatskim civilima, policajcima i vojnicima.

Njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Darko Stanić najavio je žalbu na odluku o pruduljenju istražnog zatvora nakon što dobije rješenje suca istrage splitskog Županijskog suda. Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, još uvijek nije našao tzv. izabranog odvjetnika pa ga Stanić i dalje zastupa po službenoj dužnosti. Stanić kaže da će ostati njegov zastupnik sve dok po vlastitom izboru ne odabere branitelje.

Stanić objašnjava kako postoje dva razloga zbog kojih Vasiljkoviću očito nije jednostavno pronaći odvjetnike koje bi on želio. Prvi je financijske naravi, a drugi negativan publicitet koji prati ‘slučaj Vasiljković’. U odvjetničkim krugovima procjenjuje se da bi troškovi njegove obrane mogli stajati najmanje 750.000 kuna.

Na prvom ispitivanju u splitskom Županijskom državnom odvjetništvu Vasiljković nije odgovarao na pitanja tužiteljstva koje ga tereti za ratni zločin nad zarobljenicima i civilima, ali je odbacio sve što mu se stavlja na teret. Dragan Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo se nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio u Australiju. Do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.

You may also like

0 comments