Kapetan Dragan izabrao novu odvjetnicu

Splitski odvjetnik Darko Stanić više ne brani po službenoj dužnosti Dragana Vasiljkovića, optuženog za ratni zločin protiv hrvatskih civila, a Vasiljkovića se ubuduće braniti izabrana zagrebačka odvjetnica i zamjenica predsjednika zagrebačkog Vijeća srpske nacionalne manjine Slađana Čanković, doznaje se u utorak na Županijskom sudu.

Tu je informaciju Hini potvrdio i odvjetnik Darko Stanić koji je rekao da više ne zastupa Dragana Vasiljkovića, ali da još od suca istrage čeka rješenje o svom razrješenju. “Kolegica Slađana Čanković u petak je bila u posjetu Draganu Vasiljkoviću koji joj je potpisao punomoć o zastupanju. U srijedu ili petak bi na Županijskom sudu trebala biti održana sjednica na kojoj će se odlučivati o produljenju istražnog zatvora na tri mjeseca, a najvjerojatnije do kraja godine bi trebala biti podignuta i optužnica”, rekao je za Hinu odvjetnik Stanić .

Dodao je da se još uvijek pregovara s odvjetnicima iz Zagreba i Splita koji bi zajedno s odvjetnicom Čanković činili Vasiljkovićev braniteljski tim. Splitsko tužiteljstvo protiv Dragana Vasiljkovića zvanog kapetan Dragan vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i hrvatskoga civilnog stanovništva za vrijeme Domovinskog rata. Dragan Vasiljković rođen je u Beogradu 1954., a živio je u Australiji i ima australsko državljanstvo.

Nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio se u Australiju. Do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu. Australija ga je Hrvatskoj izručila početkom srpnja ove godine, nakon desetogodišnjeg sudskog postupka. Priveden je na Odjel za ratne zločine splitskog Županijskog državnog odvjetništva. Tada je dobio odvjetnika Darka Stanića po službenoj dužnosti. Na prvom ispitivanju u splitskom Županijskom državnom odvjetništvu Vasiljković nije odgovarao na pitanja tužiteljstva, te je odbacio sve što mu se stavlja na teret.

Splitsko tužiteljstvo Vasiljkovića sumnjiči da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi srpskih paravojnih postrojba u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru u Kninu te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Osumnjičen je i da je u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku postaju u Glini te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

You may also like

0 comments