Kaos, ne znaju tko je vlast, a tko je oporba

Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zasjedao je u utorak u Sarajevu u situaciji u kojoj je ostalo potpuno nejasno postoji li vladajuća većina u tom enitetu i tko bi je mogao činiti. Nakon višetjedne odgode zbog krize u koaliciji koju su činili HDZ BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) sjednica entitetskog parlamenta ipak je sazvana kako bi se provjerilo postoji li uopće većina potrebna za donošenje odluka no predstavnici ove tri stranke mogli su samo potvrditi kako oni ostaju na stajalištima koja ništa ne razjašnjavaju.

“Jasno je da vladajuća većina ne postoji i treba tražiti novu”, izjavio je novinarima predsjednik kluba zastupnika SDA Ismet Osmanović konstatirajući kako je to proistječe iz činjenice da su ministri iz DF-a podnijeli ostavke na svoje pozicije u vladi FBiH. On nije želio nagađati kako je u postojećim okolnostima moguće okupiti neku novu većinu no lokalni mediji tvrde kako su počeli pregovori s tri manje stranke koje bi SDA-u i HDZ-u mogle osigurati devet zastupičkih mandata potrebnih za tijesnu većinu od 51 zastupnika nužnu za donošenje odluka. Niti jedna stranka do sada nije službeno potvrdila kako se vode takvi pregovori.

Među zastupnicima HDZ BiH ipak još vlada slabašna nada da bi se u DF-u kojega predvodi Željko Komšić mogli predomisliti i nastaviti sudjelovati u vlasti iako DF to ničim nije dao naslutiti. HDZ-ov predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara ustvrdio je u utorak kako je, što se njega tiče, DF i dalje u vlasti iako se deklarira kao oporbena stranka. Obrazložio je to činjenicom da DF želi zadržati na poziciji dopredsjednika FBiH svog člana Milana Dunovića. “Ne može se govoriti o novoj parlamentarnoj većini dok je član DF Dunović dopredsjednik FBiH”, kazao je Čavara. On je u ponedjeljak prihvatio ostavku tek jednog od četiri ministra iz DF-a najavivši kao će s prestalo troje još razgovarati.

Odlazak svih ministara DF-a ujedno bi doveo u pitanje legalnost vlade jer je ta stranka popunila tzv. srpsku kvotu u vladi. “Ne vidim smisao u tome da smjenjujem ministre ako njihove pozicije nema tko popuniti. Ne treba praviti veću krizu. Ja ću nastojati stabilizirati odnose između političkih partija”, kazao je Čavara. Zastupnik DF-a Ilhan Bušatlić Čavarin je istup ironično komentirao konstatacijom kako se predsjednik FBiH uzalud nada ako misli da će ministri povući ostavke. “Čavara vjerojatno misli da se radi o osobama labilnog karaktera koje će moći nagovoriti da promijene mišljenje”, kazao je Bušatlić. Zastupnici oporbenih stranaka pozvali su SDA i HDZ BiH da napokon definiraju što su oni i imaju li većinu porebnu za obnašanje vlasti no na takav zahtjev nisu dobili nikakav konkretni odgovor.

You may also like