Kao i sve mediteranske zemlje, i Italija ima problem s migrantima

Otpor građana dolasku novih izbjeglica se širi Europom, a od tog trenda nije pošteđena ni Italija. Vlasti reagiraju neodlučno na sve češće izljeve netrpeljivosti naspram pridošlica.

Otpor prema izbjeglicama kod jednog dijela stanovništva nije primjetan samo u dijelovima Italije u kojima su izbjeglice prve pristizale na europsko kopno, poput Sicilije, nego i mnogo sjevernije. U Rimu je došlo do sukoba policije i prosvjednika koji su htjeli spriječiti dolazak autobusa s izbjeglicama u jednu napuštenu školu koja je u međuvremenu pretvorena u smještaj za izbjeglice. Okupljeni građani, kojima se pridružila i jedna neofašistička grupacija, na policajce i izbjeglice su bacali stolice, boce i kamenje. 14 policajaca je ozlijeđeno, privedeno je dvoje nasilnih prosvjednika. Šef gradske četvrti Franco Gabrielli najavio je da neće odustati od ovog smještaja za izbjeglice. „Ne odstupamo nimalo“, poručio je.

Rimski slučaj nije usamljen. Posljednjih dana je zabilježen veći broj prosvjeda protiv otvaranja novih prihvatnih centara za izbjeglice. U mjestu Quinto di Treviso sjeverno od Venecije stanovnici su paljenjem namještaja i madraca prosvjedovali protiv dolaska izbjeglica u jednu napuštenu kasarnu. I tu je bilo privođenja prosvjednika. Organizacija Ujedinjenih naroda za pitanje izbjeglica UNHCR je izrazila zaprepaštenje tim događajima. „Sramotno je da se frustracije građana svjesno instrumentaliziraju protiv izbjeglica“, kaže Laurens Jolles koja je pri UNHCR-u zadužena za južnu Europu. Broj izbjeglica u Italiji je, kao i u ostatku Europe, a posebice Europske unije, snažno porastao. 2012. je u Italiju pristiglo 13.000 izbjeglica. Godinu dana kasnije taj je broj porastao na 170.000. U prvoj polovici ove godine u Italiju je dospjelo više od 82.000 izbjeglica. Sukobi oko toga tko bi trebao prihvatiti pridošlice ne vode se samo na relaciji sjeverne – južne zemlje Europske unije nego i unutar same Italije. Sjeverne provincije odbijaju prihvat izbjeglica koje u Italiju pristižu pretežito preko Sicilije ili još južnije Lampeduse.

Na Siciliji je još jedan slučaj izazvao pozornost javnosti. Vlasti jednom bordu međunarodne organizacije „Liječnici bez granica“ sa 700 izbjeglica nisu dopustile pristanak u luku Trapani. Lučka uprava je dala dozvolu za iskrcavanje samo 150 izbjeglica, što je posada broda odbila. Vlasti su taj postupak obrazložile činjenicom da su u okrugu Trapani svi prihvatni smještaji za izbjeglice prepuni. Brod je nakon toga otplovio u smjeru Kalabrije gdje su izbjeglice nakon još jedne noći pod neljudskim uvjetima na pretrpanom brodu izišle na kopno. No organizacija „Liječnici bez granica“ ne svaljuje svu krivnju na lokalne vlasti. „Nedostatni smještajni kapaciteti imaju teške posljedice za izbjeglice. A tek je srpanj i stalno će pristizati novi brodovi”, kaže Loris de Filippi, predsjednik talijanskog ogranka „Liječnika bez granica“, poručujući ujedno da se talijanska vlada mora pobrinuti za to da se izbjeglice mogu iskrcati u najbližoj luci. (DW.de=

You may also like