Kanonizacija se nastavlja kada se hrvatsko i srpsko povjerenstvo dogovore

Proces kanonizacije zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca neće se nastaviti prije ili tijekom rada zajedničkog srpsko-hrvatskog povjerenstva kojega je osnutak predložio papa Franjo i prije nego to obje strane prihvate, rekao je apostolski nuncij u Srbiji msgr. Orlando Antonini, piše u subotu dnevni list.

Diplomat Svete Stolice rekao je u intervjuu za beogradski list Politika kako je sretan što su Srpska pravoslavna crkva (SPC) i Katolička crkva u Hrvatskoj prihvatile prijedlog pape Franje da osnuju mješovito povjerenstvo koje će istražiti činjenice i događanje “u tom mračnom periodu povjesti”. “To je važan korak na putu k pomirenju i istina će vas osloboditi”, rekao je nadbiskup Antonini.

List navodi da su poslije odvojenih sastanka s papom Franjom i srpski predsjednik Tomislav Nikolić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dali različite izjave o kanonizaciji Alojzija Stepinca. To su izjave za koje “vjeruju da bi ih njihovi narodi voljeli čuti” pa je tako Nikolić rekao da Papa neće žuriti s tom odlukom, a Grabar-Kitarović da je Franjo voljan uskoro kanonizirati Stepinca, piše list.

Na pitanje kakvo je stajalište Svete Stolice u vezi s kanonizacijom i proglašenjem Stepinca svetim, apostolski nuncij u Beogradu odgovorio je da je riječ o dvije stvari. “Strogo uzevši, dvoje predsjednika govorili su o dvije stvari koje nisu identične: jedan je govorio o samoj kanonizaciji, a drugi o tajmingu procesa. Čini se razumnim zaključiti da proces o kojem govorimo neće biti nastavljen prije ili tijekom rada zajedničkog srpsko-hrvatskog povjerenstva, čije je osnivanje predložio papa Franjo, i prihvaćanja obje strane”, rekao je Orlando Antonini.

Upitan je li posjet Srbiji poglavara Rimokatoličke crkve bliska ili daleka budućnost, nuncij Antonini odgovorio je da posjet “nije ni u pripremi” i da za sada postoje samo pozivi vlade Srbije i predsjednika Tomislava Nikolića.

Istodobno je naglasio kako mu “nitko u Beogradu nije rekao” da Vatikanu prenese stajalište, koje je inače ranije istaknuto u srbijanskoj javnosti, da bi papa Franjo trebao prvo posjetiti Jasenovac i odati počast stradalima u tom logoru, pa tek onda Srbiju.

Upitan može li Vatikan pomoći SPC-u u naporima da zaustavi prijem Kosova u UNESCO, a što je Priština zatražila i za to lobira u svijetu, nuncij Antonini je potvrdio kako ga je SPC zamolila da dogovori sastanak pape Franje i srpskog izaslanstva u kojem bi bile i vladike Amfilohije i Irinej. Vatikan nije priznao neovisnost Kosova.

Iskusni crkveni diplomat koji iza sebe ima 37 godina u diplomatskoj službi Svete Stolice, za nekoliko dana napušta Beograd i dužnost veleposlanika Vatikana u Srbiji. Tijekom njegova šestogodišnjeg mandata prvi put poslije jednog stoljeća potpisan je međudržavni sporazum između Srbije i Svete Stolice u oblasti visokog obrazovanja te je uspostavljena suradnja Vatikanske biblioteke s patrijaršijskom i Narodnom bibliotekom Srbije.

Srpska pravoslavna crkva i Katolička crkva u Hrvatskoj suglasile su se da zajedničko mješovito povjerenstvo, kojega je osnutak predložio papa Franjo, preispita povijesne činjenice i događaje u povodu prijepora dviju crkava i država o kanonizaciji i proglašenju svetim kardinala Alojzija Stepinca. Za sada nema konkretnijih pojedinosti o radu ovog povjerenstva.

You may also like