Kandidatura Angele Merkel ojačala CDU i AfD

Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) porasla je popularnost nakon što je njezina predsjednica i aktualna kancelarka Angela Merkel u nedjelju navečer najavila da će se kandidirati i po četvrti put, javlja u utorak dnevnik Bild, no istodobno je porasla i popularnost desničarskog AfD-a.

“Da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori demokršćansku Uniju CDU/CSU biralo bi 31,5 posto birača što je 1,5 posto više nego prilikom posljednjeg istraživanja”, javlja dnevnik Bild pozivajući se na istraživanje instituta Insa.

Istodobno je za 0,5 posto porasla i popularnost desno-populističkoj Alternativi za Njemačku (AfD) koju bi sad biralo 15 posto građana. AfD je nakon Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) kojoj je podrška građana pala na 22 posto, treća stranka po popularnosti u Njemačkoj i mediji sada više ne dvoje oko ulaska ove stranke u savezni parlament Bundestag nakon izbora u rujnu sljedeće godine.

Računa se s tim da je najava kandidature Angele Merkel ojačala i pozicije AfD-a koji svoj program temelji isključivo na kritici izbjegličke politike njemačke kancelarke. Oporbene stranke Zeleni i Ljevica uživaju podjednaku podršku birača, njih 10,5 posto.

You may also like

0 comments