Kandidati za američkog podpredsjednika obilazili birače

Kandidati u utrci za američkog predsjednika proveli su vikend uoči prvi predizbora u saveznoj državi Iowi obilazeći birače koji će u ponedjeljak birati svoje kandidate za stranačku nominaciju za predstojeće američke predsjedničke izbore.

Jedanaest republikanskih i tri demokratska kandidata održali su skupove i rukovali se s tisućama ljudi širom te poljoprivredne države u središnjem dijelu SAD-a.

Desetljećima je Iowa prva država koja glasa u dugotrajnom postupku izbora stranačkih kandidata za američke predsjedničke izbore. Proces završava u srpnju kada na stranačkim konvencijama izaslanstva saveznih država izaberu stranačkog kandidata za predsjedničku utrku. Predsjednički izbori održavaju se 8. studenoga.

Unatoč aferi oko slanja državnih tajni u privatnim elektronskim porukama u vrijeme dok je bila američka državna tajnica, Hillary Clinton vodi među demokratskim kandidatima na nacionalnoj razini. U Iowi, prema posljednjoj anketi objavljenoj u Des Moines Registeru, uživa potporu 45 posto demokratskih birača a njezin glavni protivnik Bernie Sanders iz Vermonta 42 posto.

U republikanskoj utrci, prema anketi koju je proveo Bloomberg News, vodi milijarder Donald Trump s 28 posto glasova a slijede ga senator Ted Cruz iz Teksasa s 23 posto glasova i senator Marco Rubio iz Floride s 15 posto glasova.

You may also like

0 comments