Kandidati složni u osudi konzervativne revolucije

U 11 sati započelo je sučeljavanje kandidata za predsjednika SDP-a. Sučeljavanju su pristupili Davor Bernardić, Karolina Leaković, Orsat Miljenić, Ranko Ostojić, Tonino Picula, Gordana Sobol i Vesna Škulić.

Prvi se predstavio Orsat Miljenić, koji je kazao da je SDP uvijek donosio prosperitet sredinama u kojima je bio na vlasti te najavio odvraćanje neokonzervativne revolucije.

“Ja se kandidiram zato što želim pobjednički SDP. Onaj koji će se vratiti tamo gdje treba biti – da vodi zemlju. To nije zbog nasa, nego zbog naše zemlje i naše djece. Mi smo stranka koja donosi solidarnost, koja prihvaća različito mišljenje. Da bismo se vratili prvenstveno moramo slušati jedni druge. Moramo i slušati građane. Mi smo stranka koja ima i imat će stav o svemu. Svi mi unutar stranke imamo pravo na mišljenje i moramo sudjelovati, ne samo u raspravi, nego i u odlučivanju. Ključna stvar je da mi kao stranka sebi počnemo nametati kulturu rada. Svi programi i sve što govorimo nećemo uspjeti ako budemo podijeljeni. Naš najveći uspjeh kampanji će biti ako nakon ovoga budemo jedinstveni, na način da jedni drugima priznamo različitost mišljenja i da se ne podijelimo. Mi smo ovdje nebitni, bitno je da se stranka vrati gdje joj je mjesto – na čelo Hrvatske”, kazao je Miljenić.

Sljedeći je bio Ranko Ostojić, koji se prisutnima, poput prethodnika, obratio i sa “drugarice i drugovi”, ali i Tonino Picula, koji je govorio nakon njega.

“Pravi odgovor je jačanje socijaldemokracije, da se temeljne vrijednosti najprije vrate u stranku, a onda među građane. Nema protukandidata i protukandidatkinja na ovim izborima, nego samo kolegica i kolega iz stranke. Važno je da sebi ne napravimo štetu da postoji podijeljenost. SDP mora biti jak i vratiti se u izvršnu vlast. Ja od svojih temeljnih, lijevih vrijednosti ne odustajem ma što drugi govorili. Smatram da upravo borba za radnička prava, zaštita obespravljenih zaštita slobode pojedince, zaštita sekularne države su naš temeljni zadatak. A to možemo samo zajedno”, kazao je Ostojić.

Sljedeći je govorio Tonino Picula.

“Ja sam recidivist, to me razdvaja od mojih kolega. Sudjelovao sam u prijašnjim izborima i vršnjak sam stranke. Bio sam u njoj i kad je imala uspone i kad je imala padove. Doživljavao sam naš SDP kao medij svih onih koji žele bolje i pravednije društvo. Moje raspolaganje ljevici će biti i nakon ovih izbora, kako god oni završili. Što se tiče trenutne situacije, nismo u najboljoj formi. Doživjeli smo dvije jasne odbijenice od biračkog tijela. Moramo se zapitati zašto je to tako. Kako god ovi izbori u stranci završili, vjerujem da ovaj broj kandidata neće doprinijeti dodatnim podjelama. Dosta je podjela! Vjerujem u SDP, ali smatram da su nam ostvariva dva cilja: dovesti se u stanje da na vlast dođeme i kada HDZ nije na koljenima, moramo ga pobjediti i kad je jak, a moramo i dobiti bez grozda velikih koalicija koje nas poslije koštaju”, kazao je Picula.

Sljedeća je bila Gordana Sobol.

“SDP mora proći jednu unutarstranačku tranziciju. Moj program je okrenut prema nama u stranci – veća unutarstranačka demokracija, koja donosi više razgovora, veću uključenost. Smatram da su takvi odonosi oni koje trebamo graditi u budućnosti. Ne više borba interesa, nego borba ideja. Potencijal 37 tisuća članova je ogroman, dajmo da ga probudimo. Jedino tako će SDP biti okrenut prema građanima. Moramo kao SDP nuditi rješenja svakodnevnim problemima građana. SDP se mora boriti protiv svake netolerancije i gušenja građanskih sloboda. Možemo i moramo postati ponovno prepoznatljivi. Pokažimo građanima da vrijednosti socijaldemokracije možemo pretvoriti u rješenja”, rekla je Sobol.

Uslijedilo je obraćanje Vesne Škulić koje je naglasila potrebu vraćanju SDP-a najugroženijim skupinama u društvu.

“Mislim da prevelika doza obećanja i svega ostaloga nije dobra jer treba biti realan. Ne živimo baš u nekom lijepom vremenu. O velikim politikama koje će uređivati državu ne možemo govoriti dok ne riješimo naše probleme. A naš problem su podjele, koje su veliki. Moj problem se zove SDP srcem. Sebe nudim, ne iz puke forme, nego sa sadržajem koji će vratiti ono što smo izgubili svađajući i dijeleći se. Treba vratiti dijalog, na svim nivoima. I prema civilnome društvu i prema sindikatima i prema radništvu. Moramo se sjetiti blokiranih, nezaposlenih… Živimo u siromašnoj zemlji. Ne možemo se obraćati onima koji imaju novaca. Naši ljudi jedva spajaju kraj s krajem”, kazala je Škulić.

Davor Bernardić

“Danas SDP treba postati stranka koja će prije svega vratiti nadu hrvatskim ljudima. Da u SDP-u prepoznaju one koji se bore za njihove interese, one u kojima se mogu prepoznati. Odgovornost socijaldemokracije za Hrvatsku nikad nije bila veća. Tu solidarnost najprije želim vraditi u SDP, da bi ju kasnije mogli dati građanima i ostvariti bolju Hrvatsku. Moramo početi s edukacijom naših članova, početi voditi kadrovsku politiku. Moramo početi okupljati ljude. Moramo se vratiti radništvu. Socijaldemokracija smanjivanje društvenih nejednakosti, borba za povećanje minimalne plaće. SDP će iz ovoga izaći jači. Neće biti podjela i revanšizma, ja sam to pokazao”, kazao je uvodno Davor Bernardić.

Karolina Leaković je stavila naglasak na društveno raslojavanje u Hrvatskoj.

“Želim poručiti kako je moja kandidatura odgovor na potrebu koja dolazi iz SDP-a, ali i izvan. Da se pozicionira kao stranka ljevice. Čini mi se da smo ovu stranku u ekonomskim politika profilirali više prema centru, nego prema ljevici, a vidjeli smo da su odgovori koje ljevica mora pružiti oni koji štite one koji su gubitnici u društvu. Socioekonomska nejednakost je mora biti ono ćemu se mora posvetiti i pretvoriti Hrvatsku u zemlju jednakih šansi. SDP mora proces ovih izbora iskoristiti kako bi ojačao organizaciju, ali kako bismo i definirali koje su to vrijednosti od kojih ne odustajemo i na kojima ćemo graditi društvo jednakih”, kazala je Karolina Leaković.

You may also like

0 comments