Home Energetika Kanadska naftna industrija i ove godine će imati velike gubitke

Kanadska naftna industrija i ove godine će imati velike gubitke

by Agencije

Kanadski naftni sektor zabilježit će milijarde dolara gubitka drugu godinu zaredom zbog smanjene proizvodnje koja je povezana s manjim ulaganjima i poremećajima uzrokovanima velikim požarima, pokazuju procjene utjecajne neprofitne organizacije.

Sektor je na dobrom putu da ove godine zabilježi gubitak od 10 milijardi kanadskih dolara (7,6 milijardi američkih dolara), nakon rekordnih 11 milijardi kanadskih dolara gubitka u 2015. godini, izvijestio je u utorak Conference Board of Canada. “Kanadski proizvođači nafte i dalje vode bitku za tržišni udio, zbog koje se globalne cijene sirove nafte zadržavaju na tvrdokorno niskim razinama”, tumači u priopćenju ekonomist organizacije Carlos Murillo.

“Očekuje se da će prvi puta u povijesti kanadska naftna industrija zabilježiti ne samo najvišu razinu gubitka, već i da će dvije godine zaredom biti u minusu”, dodaje Murillo.

Kanada je šesti proizvođač nafte u svijetu a sektor je teško pogodio oštar pad cijena sirove nafte u posljednje dvije godine. Dodatno je njegov položaj zakomplicirao zastoj u proizvodnji u svibnju zbog požara u regiji Alberti, koja ima treće po veličini zalihe nafte u svijetu.

Procjenjuje se da će se ukupna proizvodnja nafte ove godine smanjiti jedan posto. Prošle je godine Kanada prema podacima udruge proizvođača proizvodila 3,7 milijuna barela nafte dnevno. Zabrinutost za profitabilnost dovela je do značajnog pada ulaganja, što je pak rezultiralo nižim razinama proizvodnje, navodi se u jučer objavljenom izvješću Conference Board od Canada.

Procjenjuje se da će se u razdoblju od 2014. do 2017. godine ulaganja u kanadsku naftnu industriju smanjiti za 38 milijardi kanadskih dolara (29 milijardi američkih dolara). Izvješće nudi i tračak nade u obliku predviđanja da će naftna industrija iduću godinu završiti s pozitivnim rezultatom ako se cijene nafte oporave.

Related Posts