Kanadska energetska turneja dvojice hrvatskih predstavnika

Zagreb – Pod okriljem kanadskog veleposlanstva u Zagrebu i Bratislavi te vlade kanadske provincije Alberte od 09. do 12. ožujka ove godine održana je kanadska energetska turneja u kojoj je sudjelovalo 12 izaslanika iz Europske unije, a među kojima su i dva hrvatska predstavnika – Alen Leverić, zamjenik hrvatskog ministra gospodarstva i Tomislav Marjanović, predsjednik Saveza za energetiku Hrvatske.
Svrha ove energetske turneje bila je proučiti kanadski energetski sektor kroz petodnevni obilazak kanadskih naftnih pijesaka i drugih energetskih postrojenja. Obilazak je stavio fokus na podizanje svijesti i predstavljanje kanadskog upravljanja resursima i tehnoloških znanja ključnim donosiocima odluka u Europi. Sudjelovanjem na ovom obilasku osigurani su izravni uvid te znanja o rastućem energetskom sektoru u Kanadi. Osim toga, put je omogućio susrete i dijalog sa širokim spektrom predstavnika industrije i privatnog sektora što je pružilo dodatne informacije i uvide u relevantna pitanja kanadskog energetskog sektora.

Kanadska energetska turneja obuhvaćala je posjetu energetskom gradu Estevanu i jednom od najvećih svjetskih postrojenja za skladištenje ugljičnog dioksida i povezanim energetskim postrojenjima te posjetu gradu Fort McMurrayu i naftnoj korporaciji Suncor čije se temeljno poslovanje oslanja na eksploataciju nekonvencionalne nafte iz naftnih pijesaka. Turneja je obuhvatila i posjetu tvrtki MEG Energy koja se također bavi eksploatacijom nekonvencionalne nafte iz naftnih pijesaka.

U gradu Edmontonu održana je posjeta najvećem kanadskom centru za gospodarenje otpadom i tvrtkama koje su razvili cjeloviti sustav prerade otpada u korisne sirovine poput kemikalija i komposta. Uz cjelodnevne stručne obilaske, održan je i niz stručnih prezentacija od strane tvrtki i provincijskih i federalnih institucija i agencija, a turneja je završena posjetom Canmet Energy-u – najvećem kanadskom institutu za istraživanje i tehnološki razvoj čistih energetskih tehnologija s posebnim fokusom na istraživanje tehnologija za čišću i sigurniju eksploataciju nafte i plina.

Inače, Alberta je jedna od 10 kanadskih provincija i ima jednu od najbrže rastućih ekonomija u Kanadi. U ovoj se provinciji nalazi najveća kanadska nalazišta nafte i zahvaljujući upravo njezinoj eksploataciji, provincija doživljava izuzetan ekonomski uspjeh. Najveći grad u Alberti (po broju stanovnika) je Calgary, a drugi po veličini je Edmonton u kojem se nalaze i najveće rafinerije nafte. Naftni pijesci u Alberti su treći po veličini najveći svjetski  rezervoari nafte (uz Saudijsku Arabiju i Venezuelu). Prosječna dnevna proizvodnja nafte iz naftnih pijesaka iznosi 2,5 milijuna barela, a cilj je tu proizvodnju povećati na čak 3,8 milijuna barela nafte dnevno do 2022. godine. Dodajmo ovome kako svaki dolar investiran u naftne pijeske stvara osam dolara pozitivnog ekonomskog učinka.

You may also like