Kanada zbog niske cijene nafte ulazi u fazu slabljenja valute

Kanada se bori sa slabljenjem valute. Niske cijene nafte i jačanje američkog dolara pogađaju i njenu ekonomiju. Međutim, to za ovu državu ne mora nužno biti tako loše.

Kanađani se uveliko pripremaju za ekonomske izazove koji ih očekuju ove godine. Slabiji rast bruto domaćeg proizvoda i osjetan rast cijena. A zašto? Zbog nacionalne valute. Jačanje američke ekonomije i tvrdoglavo niske cijene nafte rezultirale su padom vrijednosti kanadskog dolara za više od 30 posto u odnosu na američki dolar. Veliki broj analitičara smatra da će se pad nastaviti i da to i nije tako loše.

“Kanađani se trebaju navići na život sa slabijom valutom, i to na duže staze. Mislim da se kurs treba zadržati na ovom nivou od 60 centi nekoliko godina kako bi se ekonomija mogla preorijentirati na izvoz i usluge”, navodi David Doyle (MacQuarie Capital Markets).

No, ovakva situacija počinje pogađati i potrošače. Cijene u supermarketima skaču. Zimi svježe namirnice većinom dolaze iz SAD-a. Uvezena roba se plaća u američkim dolarima, a to znači rast cijena.

No, postoje i prednosti. Slabiji kanadski dolar pomaže izvozu. Više holivudskih ekipa dolazi u Toronto snimati filmove. Tu je i turizam. Amerikanci ovdje godišnje potroše blizu pet milijardi dolara. Ove bi godine slabiji kurs trebao povećati te prihode, donosi Al Jazeera Balkans.

Jedno je sigurno – da bi ojačala kurs, Kanadi su potrebne veće cijene nafte i sirovina. No, to je van njene kontrole, jer cijene diktiraju svjetska tržišta. Zato će na rast vrijednosti kanadskog dolara i stabilnu ekonomiju Kanađani morati još pričekati.

You may also like

0 comments