Kanadski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u drugom tromjesečju 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, oslabivši drugi kvartal zaredom, pa je gospodarstvo uronilo u recesiju, što je ponajviše posljedica niskih cijena ‘crnog zlata’ zbog čega su naftne kompanije srezale investicije.

Kanadi je to prva recesije od globalne financijske krize 2008.-2009. godine, no tada je uzrok pada gospodarstva bio slom tržišta nekretnina. Sada su, pak, Kanadu u recesiju uvele niske cijene sirovina, posebice nafte, a najviše su pogođene regije u kojima se ‘crno zlato’ najviše proizvodi, kao što su Alberta i Saskatchewan. Prema podacima kanadskog statističkog ureda, objavljenim u utorak, pad gospodarstva posljedica je oštrog smanjenja investicija i sporog rasta zaliha u drugom tromjesečju.

Uz to, industrijska je proizvodnja pala 2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pri čemu je proizvodnja u rudarstvu i naftnom sektoru potonula 4,5 posto. “Slabost gospodarstva u prvoj polovini godine ponajviše je posljedica slabosti energetskog sektora, što je negativno utjecalo na investicije. No, unatoč tehničkoj recesiji, očekujemo snažan oporavak gospodarstva u trećem kvartalu”, kaže Paul Ferley, ekonomist u Royal Bank of Canada.

Optimizam Ferley temelji na relativno niskoj stopi nezaposlenosti, 6,8 posto, stabilnosti tržišta nekretnina i građevinskog sektora, kao i prilično snažnoj potrošnji kućanstava. Nastojeći potaknuti rast gospodarstva, kanadska središnja banka u dva je navrata od početka godine smanjila ključne kamatne stope, što bi trebalo pozitivno utjecati na kreditiranje i potrošnju. Čini se da to daje prve rezultate, pa je u lipnju industrijska proizvodnja porasla 0,5 posto, a blago je porastao i izvoz, što se ponajviše zahvaljuje izvozu u Sjedinjene Američke Države, koje bilježe ubrzanje rasta gospodarstva.

I dok većina analitičara smatra da će recesija u Kanadi biti kratkotrajna, pa očekuje uspon gospodarstva već u tekućem tromjesečju, neki upozoravaju kako bi na BDP negativno mogao utjecati novi oštar pad cijena nafte i drugih sirovina u kolovozu, s obzirom da je Kanada veliki izvoznik ‘crnog zlata’ i rudača.

Related Posts