Kanada se nada trgovinskom sporazumu s Europskom unijom

Kanada se nada potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini s Europskom unijom (CETA) u četvrtak u Bruxellesu, bez obzira na sadašnje odbijanje Valonije, rekla je u ponedjeljak kanadska ministrica međunarodne trgovine Chrystia Freeland.

Vrativši se u Ottawu, ministrica je održala kratku konferenciju za novinare u parlamentu. “Nadam se. Loptica je sada na strani Europe”, rekla je. “CETA nije mrtva, radimo bez prekida na ukidanju valonskog veta”, naglasila je Freeland.

Europske i kanadske vlasti još nisu otkazale summit predviđen u četvrtak za potpisivanje tog sporazuma o kojem se pregovara sedam godina i vjeruju da je moguć izlazak iz krize.

Još je uvijek moguć summit, iako je Belgija obznanila da ga ne može potvrditi, rekao je u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazavši i da se s time slaže kanadski premijer Justin Trudeau.

Dok Europsko vijeće želi vjerovati u brzo pozitivno rješenje, Komisija, koja je pregovarala u ime država članica je spremna Belgiji dati još vremena, tj. nekoliko tjedana, prema jednom europskom izvoru.

You may also like