Kampanja oko Brexita privremeno suspendirana

Kampanja oko referenduma o izlasku ili ostanku Velike Britanije u Europskoj uniji prekinuta je privremeno u četvrtak zbog ubojstva Jo Cox, zastupnice u britanskom parlamentu. Laburistička zastupnica Cox, pobornica ostanka Velike Britanije u EU, upucana je i probodena nožem u četvrtak, tijekom razgovora s biračima u Birstallu blizu Leedsa.

Mediji izvještavaju kako svjedoci tvrde da je napadač na Cox tijekom napada uzvikivao “Prvo Britanija”, što je ime ekstremno desne stranke koja se na svojim internetskim stranicama opisuje kao “patriotska stranka i ulična organizacija za samoobranu”.

Zamjenik predsjednika stranke Jayda Fransen osudio je napad, te rekao kako je “Prvo Britanija” česti slogan koji se koristi u kampanji onih koji će na referendumu 23. lipnja glasovati za izlazak Britanije iz EU-a.

Rivalski tabori oko referenduma objavili su kako obustavljaju svoje aktivnosti za taj dan, a premijer David Cameron najavio je kako će otkazati svoj posjet Gibraltaru, britanskom teritoriju na južnoj strani Španjolske. Ne zna se kako će ovaj zločin utjecati na referendum. “Dok ne postane jasnije tko je odgovoran za ovo i koji su bili njihovi motivi treba zaustaviti kampanju iako strana koja podržava ostanak to vjerojatno ne želi”, rekao je John Curtice, profesor politike na sveučilištu u Strathclydeu. Ankete uoči referenduma pokazuju da pobornici ostanka zaostaju za zastupnicima Brexita.

Vrijednost britanske valute narasla je u odnosu na dolar nakon vijesti o napadu zbog špekulacija investitora da će smrt zastupnice povećati podršku kampanji za britanski ostanak u EU. Zastupnica Jo Cox bila je majka dvoje djece, te je radila na predsjedničkoj kampanji Baracka Obame 2008. Završila je sveučilište u Cambridgeu, te radila kao humanitarka prije no što je postala zastupnica laburista za okruge Batley i Spen u 2015. Poznata je po svom radu na ženskim pitanjima, te je surađivala s nekoliko humanitarnih organizacija.

You may also like

0 comments