Kamp u Slavonskom Brodu ostaje, ali sukladno potrebama

Kamp za izbjeglice u Slavonskom Brodu i dalje će ostati u funkciji, ali će se ‘snage’ povećavati ili smanjivati u skladu s realnim potrebama, izvijestili su u ponedjeljak iz Ravnateljstva policije.

Nakon najave odlaska hrvatskih policajaca u Makedoniju te uvođenja novog modela registracije izbjeglica na balkanskoj ruti, pojavile su se špekulacije o budućnosti slavonskobrodskog kampa. One su dijelom potaknute i uvođenjem novih mjera u kampu – početkom veljače najprije su ukinuti topli obroci za dio volontera koji rade u kampu, a potom je otkazana suradnja za 50 radnika koji su bili angažirani kroz program javnih radova.
Na zanimanje novinara za sudbinu slavonskobrodskog zimskog tranzitnog centra za izbjeglice, iz Ravnateljstva policije podsjećaju da je slanje hrvatskih policajaca u Makedoniju rezultat dogovora sa sastanka ravnatelja i direktora policija u Skopju 3. veljače. Tada je dogovoreno i uvođenje dodatnih standardiziranih mjera i postupaka, kao i ograničenja za prolazak izbjegličkom rutom s ciljem uspostave stabilnog sustava upravljanja migracijskim tokovima. Poduzete mjere trebale bi u idućih nekoliko mjeseci smanjiti migracijski pritisak zapadno-balkanskom rutom. Hrvatskim policajcima glavni posao na makedonskoj granici biti će profilacija i nadzor ljudi te omogućavanje prolaska migranata prema konačnoj zemlji odredišta, navode iz Ravnateljstva policije.

You may also like