Home Energetika Kamatne stope u SAD-u i opskrba spustili cijenu nafte

Kamatne stope u SAD-u i opskrba spustili cijenu nafte

by Energypress.net

Ispod 93 dolara za barel

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 93 dolara budući da su ulagači vagali moguće daljnje zaoštravanje monetarne politike u SAD-u i procjene o deficitu u opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokovima isporuke i iznosila je 92,56 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 90,91 dolar.

Cijene su u trećem tromjesečju porasle gotovo 30 posto i u Londonu i na američkom tržištu zbog procjena da će produljeno razdoblje smanjenih isporuka iz Saudijske Arabije i Rusije izazvati značajan deficit u opskrbi u zadnja tri mjeseca u godini.

Analitičari ING Thinka procijenjuju da je proizvodnja nafte u članicama OPEC-a porasla u rujnu, drugi mjesec zaredom, predvođena povećanim isporukama iz Nigerije i Irana koji su nadoknadili smanjenu opskrbu iz Saudijske Arabije.

Napetost je ublažio i turski ministar energetike današnjom najavom da će ponovo otvoriti cjevovod kojim je nafta iz Iraka do prije šest mjeseci stizala do luke Ceyhan.

Glavni tajnik Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Haitham Al Ghais naglasio je pak odvojeno da i dalje očekuju “prilično otpornu” potražnju za naftom u ovoj godini, potvrdivši da bi trebala rasti za 2,3 milijuna barela dnevno.

Četiri izvora u OPEC-u i skupini njegovih saveznika izjavila su za Reuters da na ovotjednom sastanku vjerojatno neće mijenjati proizvodnu politiku.

Makroekonomski podaci iz Kine signaliziraju istodobno stabilizaciju aktivnosti u industriji, ali proizvodnja u eurozoni ponovo je pala u rujnu, prema indeksu menadžera nabave, koji objavljuje S&P Global, signalizirajući slabu potražnju za energijom.

Nakon podneva pozornost ulagača preusmjerila se na govor predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella u potrazi za smjernicama o kretanju kamatnih stopa. Ako ih Fed planira ponovo podići, to bi moglo zakočiti gospodarski rast i potražnju za energentima.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak pojeftinio 1,13 dolara, na 96,35 dolara.

Related Posts