Kamata za najnovije zaduženje za 4.25 posto kamata

Ministarstvo financija RH u petak je priopćilo da je na domaćem tržištu kapitala realiziralo izdanje obveznica u iznosu od 6 milijardi kuna, s kuponskom kamatnom stopom od 4,25 posto.

Knjige upisa otvorene su u četvrtak 10. prosinca u 9 sati, a zatvorene isti dan u 12 sati. Značajan interes investitora u iznosu od 12,1 milijardu kuna, koji je dvostruko premašio inicijalno planirani iznos izdanja, kao i kvalitetna ponuda omogućili su Republici Hrvatskoj da izda obveznice uz prinos od 4,4 posto, bez premije za novo izdanje.  “Ovo izdanje obveznica predstavlja iznimno povoljne uvjete financiranja države s obzirom na sve ključne parametre ocjene uspješnosti izdanja, a posebice imajući u vidu valutu izdanja. Također, postignuti uvjeti izdanja i snažna potražnja u uvjetima povećane neizvjesnosti na tržištu dodatno naglašavaju snagu domaćeg tržišta i atraktivnost domaćeg izdanja obveznica RH za investitore”, navodi se u priopćenju.

Većina ovog izdanja alocirana je domaćim mirovinskim fondovima, koji su potvrdili svoj strateški značaj i ulogu kod izdanja državnih obveznica na domaćem tržištu kapitala, dok je obveznica polučila zavidan interes svih kategorija domaćih institucionalnih investitora, dodaje se.  Sredstva prikupljena ovim izdanjem bit će upotrijebljena za otplatu obveznica koje dospijevaju te opće proračunske potrebe, kaže se u priopćenju.  Izdanje obveznica aranžirale su Erste&Steiermaerkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, u ulozi zajedničkih agenata, pokrovitelja izdanja i agenata uvrštenja, dok su u sindikatu banaka na primarnom tržištu participirale Hrvatska Poštanska banka, Sberbank i Societe Generale – Splitska banka kao su-aranžeri.  Odabirom domaćeg izdanja vanjski državni dug nije povećan, a to predstavlja i daljnji korak u razvoju domaćeg tržišta kapitala, navodi se u priopćenju tog ministarstva.

You may also like