Kalifornija uvodi obvezne solarne panele

 Prelazak na obnovljive izvore energije do sada je za industrije, ali i za kućanstva, bio dobrovoljan, a ponegdje i luksuz – no, u skorijoj bi se budućnosti ovo moglo promijeniti, ako će druge države slijediti primjer Kalifornije.
U ovoj, jednoj od najbogatijih američkih saveznih država, od 2020. godine bit će uvedena obveza ugradnje fotonaponskih sustava za proizvodnju električne energije iz solarne na sve nove kuće i zgrade niže od tri kata koje će se tamo graditi.

Trenutačno se u Kaliforniji na 15-20% krovova svih novih obiteljskih kuća nalaze solarne ploče, a kroz dvije bi godine to prema novoj regulativi moralo porasti na gotovo 100%.

Jedine dopuštene iznimke bit će građevine na koje se iz tehničkih razloga fotonaponski paneli neće moći postaviti, ili one koje se nalaze u sjeni viših građevina ili drveća pa takva instalacija ne bi imala smisla.

Kalifornija će ovime postati prva američka savezna država, ali i prva u svijetu, koja će uvesti obvezu korištenja obnovljivih izvora energije za nove kuće. Očekuje se i da ovaj potez donese novi zamah u industriju fotonaponskih panela i pripadajućih baterija, jer će nova pravila propisati i poticaje za kupnju kućnih sustava za pohranu električne energije (poput Teslinog Powerwalla), piše Bug.

You may also like

0 comments