Kalifornija ozakonila eutanaziju

Terminalno bolesne osobe u Kaliforniji uskoro će moći dobiti smrtonosnu dozu lijekova da si skrate muke zahvaljujući novom kontroverznom zakonu o potpomognutom samoubojstvu koji je u ponedjeljak potpisao guverner Jerry Brown.

Prema novom zakonu, liječnici mogu prepisati smrtonosne doze lijeka pacijentima s manje od šest mjeseci života koji osobno zatraže recept za takav lijek. Takvi su zakoni već na snazi u Oregonu, Washingtonu, Vermontu i Montani. Zakonom se privodi kraju rasprava koja se o tom pitanju vodi već više od dvadeset godina. Kalifornijski glasači 1992. su odbili prijedlog da se liječnicima dopusti prepisivanje letalnih injekcija a državni zakonodavci odbili su zakon o potpomognutom samoubojstvu 2005., 2006., i 2007. piše Los Angeles Times.

Mnoge vjerske skupine još uvijek se iz moralnih razloga protive potpomognutom samoubojstvu. Zakonodavci su raspravljali o zakonu devet mjeseci prije nego što je prošao u rujnu, s glasovima 44:35 u skupštini i 23: 14 u Senatu. Brown, bivši jezuitski sjemeništarac, prije potpisivanja zakona rekao je da je pomno razmotrio teološke i vjerske perspektive prema kojima se na samoubojstvo gleda kao na grijeh.

Brown je rekao da je o tom problemu razgovarao s prijateljima, liječnicima i katoličkim biskupom. Potporu zakonu dao je nadbiskup Desmond Tutu i obitelj Brittany Maynard iz Kalifornije koja je oboljela od raka mozga i okončala život u Oregonu 2014. “Na kraju”, piše Brown u pismu zastupnicima parlamenta, “zamislio sam se nad tim što bih ja učinio da se moram suočiti sa smrću. Ne znam što bih učinio da patim od dugotrajnih strašnih bolova”, napisao je i dodao da je siguran kako bi mu bilo u toj situaciji lakše da može razmotriti i načine odobrene ovim zakonom. Novi će zakon stupiti na snagu 90 dana nakon što se održi posebna sjednica parlamenta o zdravstvenoj skrbi, vjerojatno početkom 2016. godine.

You may also like

0 comments