Kalifornija: Autonomna vozila više ne moraju imati vozača

Autonomna vozila više nisu neka stvar koja će se dogoditi u budućnosti, jer već danas imamo veliki broj takvih automobila na prometnicama.
No, za sada zakoni još uvijek nalažu da je u takvom vozilu potrebno imati vozača koji može reagirati ako primijeti da vozilo radi neki prekršaj u prometu. Ipak, krajnji cilj autonomnih vozila je da njima u potpunosti upravlja računalo. Veliki korak ka tome napravila je Kalifornija koja je donijela regulativu zahvaljujući kojoj autonomna vozila više neće trebati vozača u automobilu.

Iako su mnogi sumnjali u teoriju Ubera koji je tvrdio kako će u narednih 20 godina ljudi prestati biti vlasnici automobila i kako će koristiti ‘automobile na zahtjev’, činjenica je da smo sve bliže tomu. Ideja Ubera je da korisnik putem aplikacije pozove vozilo, ono ga samostalno pokupi i odvede na željenu destinaciju. Novom regulativom Kalifornije, ovakav je scenarij bliže no ikad stvarnosti.

Zanimljivo, Kalifornija je bila prva američka država koja je dopustila prometovanje autonomnih vozila, još tamo 2014. godine. No, Odjel za motorna vozila u Kaliforniji sada je napravio još jedan veliki iskorak, koji bi mogao potaknuti i druge da se odluče na sličan potez. Naime, Odjel je omogućio da se na prometnicama nalaze autonomna vozila koja upravljaju sama sobom i to bez prisustva vozača. Ukoliko se vozilo definira kao ‘autonomno’, tada će biti u mogućnosti samostalno prometovati cestom.

Za ishođenje dozvola za autonomna vozila i dalje će biti potrebne razne dozvole. No, te dozvole sada će imati veću moć i uvjereni smo kako će proizvođači ovaj potez smatrati itekako bitnim u razvoju autonomnih vozila. Odjel je donio i odluku kojom će proizvođač autonomnog vozila morati moći na daljinu upravljati automobilom i to iz razloga ako dođe do kakvog prekršaja da se vozilo može daljinski zaustaviti. Uz nekoliko sitnih detalja, ovo se čini kao jedan veliki korak u proboju autonomnih vozila na tržište, piše PC Chip

You may also like

0 comments