Kakvo kretanje tečaja eura očekivati nakon izbora u Francuskoj?

Jučer je održan prvi krug francuskih predsjedničkih izbora. U drugi krug ulaze umjereni Emmanuel Macron s osvojenih 23,75% glasova i desničarka Marine Le Pen s osvojenih 21,53%. Budući da je Le Pen u kampanji obećavala referendum o izlasku iz EU i napuštanju eura kao francuske valute, ovo je bio najočekivaniji politički događaj godine. Stoga, burna reakcija investitora na financijskim tržištima ne treba iznenaditi.

Iako je Marine Le Pen ušla u drugi krug, većina analitičara i anketa joj predviđa uvjerljivi poraz, što znači da do nove političke krize u EU neće doći. Investitori su s olakšanjem primili vijesti o rezultatima izbora i odmah na otvaranju financijskih tržišta počeli masovno kupovati europsku valutu. U odnosu na američki dolar, euro je od petka ojačao približno 1,5%, a u trenutku pisanja analize tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,0857, što je najviša razina u posljednjih mjesec dana i vrlo blizu najviše razine u posljednih pet mjeseci.

Osim na tečaju eura, došlo je do većih pomaka i na francuskom dioničkom indeksu CAC40, koji je od petka porastao +4,07%, na njemačkom indeksu DAX30, koji je porastao 2,57% i na zlatu, kojem je cijena pala 1%.

Drugi krug izbora održava se za dva tjedna, 07. svibnja, no utjecaj na financijska tržišta vjerojatno će biti manji nego što je bio sinoć i danas. Naime, u svim anketama (koje su na ovim izborima bile poprilično precizne), Macronova pobjeda je vrlo izgledna. Investitori na financijskim tržištima će je do tada, gotovo u potpunosti, uklalkulirati u cijene dionica i tečaj valuta.

Sada, nakon što je prošao potencijalno najopasniji politički događaj u Europi ove godine, investitori će se fokusirati na gospodarsku situaciju i aktivnosti centralnih banaka, a kada je u pitanju tečaj eura, najvažnija je Europska centralna banka.

Gospodarska situacija u Europi se polako ali stabilno popravlja, a iz ECB-a su počele stizati najave da uskoro dolazi i do promjene monetarne politike. Naime, stopa inflacije počela je rasti i približavati se idealnoj razini od 2%, što znači da će uskoro biti potrebno podizati kamatne stope. No, prije nego dođe do podizanja kamatnih stopa, ECB će morati završiti program ubrizgavanja 60 milijardi eura mjesečno u europski financijski sustav.

Idući sastanak Vijeća guvernera ECB-a održava se ovaj četvrtak, a na sastanku će biti donesena odluka o kamatnim stopama. Na konferenciji za medije, predsjednik Vijeća guverenera, Mario Draghi, iznijet će planove banke za blisku budućnost.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da na ovotjednom sastanku neće doći do objave konkretnog datuma snižavanja iznosa koji se ubrizgava u financijski sustav, ali bi na krilima optimizma zbog pozitivnog ishoda francuskih izbora, mnogi investitori mogli nastaviti kupovati euro u idućim tjednima i mjesecima. Budući da je u posljednih godinu dana, zbog različitih rizka velika količina kapitala prebačena iz eura u ostale valute, za očekivati je da će i vraćanje kapitala trajati mjesecima. Zbog toga, potražnja za eurima bi trebala biti povećana tijekom cijele godine, a to bi moglo dovesti do nastavka jačanja europske valute. Moguće je da će do kraja godine euro u odnosu na američki dolar ojačati dodatnih 5-10%.

You may also like

0 comments