Kakvo je stanje u Ukrajini!?

Kijev – Ljudi u istočnoj Ukrajini žude za mirom. Prekid vatre je prvi korak. Ali pravi test za sporazum iz Minska tek sada slijedi.

Za ljude na istoku Ukrajine – tračak nade: u nedjelju je na snagu stupilo primirje dogovoreno u bjeloruskom gradu Minsku. Na većem dijelu stotine kilometara duge bojišnice dogovor se poštuje. Nakon višetjednih stalnih napada, u Donjecku su se obitelji s djecom usudile prošetati ulicama. Čak ih je i vrijeme poslužilo: uz sjaj sunca i blage temperature činilo se da se preko vikenda nad dijelove te regije zahvaćene ratom nadvio dašak mira. Sasvim drugačije je samo nekoliko kilometara dalje, u Debalcevu. To mjesto na željezničkoj liniji između Donjecka i Luganska predstavlja test za sporazum iz Minska. Na strateški važnom čvorištu u posljednjih nekoliko tjedana vođene su najteže borbe do sada. Separatisti i Moskva tvrde da je tamo u obruču i do 8.000 ukrajinskih vojnika. Kijev to poriče.

Ipak, sigurno je jedno: nijedna strana u sukobu oko Debalceva trenutno ne pomišlja na povlačenje. Ukrajinska vojska želi zadržati to mjesto, separatisti ga žele osvojiti. Njihovi vođe čak tvrde da primirje za Debalcevo i ne vrijedi. Čini se, dakle, da bi se pitanje rata i mira u istočnoj Ukrajini moglo odlučiti u tom malom gradu. Primirje ostaje krhko ako se što prije ne provedu važne točke sporazuma iz Minska: cjelokupno teško naoružanje mora se povući s bojišta – i iz Debalceva. Taj proces mora početi 48 sati poslije početka primirja, dakle već od utorka (17.2). Promatrači iz Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja nadgleda provedbu sporazuma moraju imati neograničeni pristup svim borbenim zonama. To još uvijek nije slučaj, posebno ne u Debalcevu.

Strah i nada u Donbasu. Sve strane znaju da prekid vatre može biti stabilan samo ako se zaista povuku sva oklopna vozila, haubice i raketni bacači. Međutim, iskustvo pokazuje da separatisti prekid vatre koriste samo kako bi s ruskom vojnom tehnikom još više napredovali. Pitanje oružja separatista jedna je od najslabijih točaka u sporazumu iz Minska. Put preko ruske granice i dalje je otvoren za vojnu opremu. Kijev nema pravo kontrolirati granicu do kraja godine. I tako postoji bojazan da će u regiji biti još više oružja kojim će se tražiti rješenje na ratištima kao što je Debalcevo. U Minsku se mnogo govorilo o tome. U Debalcevu signali i dalje ukazuju na rat. Tamo o prekidu vatre u svakom slučaju nema ni govora.

You may also like