Kakva je sudbina LNG-a, poslan novi poziv na zakup

Hrvatska politika i upravljači javnih poduzeća pali su na još jednu nisku granu.
Naime, iako je istekao barem tri puta produljivani rok za dostavu obvezujućih ponuda za zakup LNG-a na otoku Krku, LNG Hrvatska poslala je još jednu zamolbu za zakup kapaciteta.

Rok za prijavu je današnji dan, a postavlja se pitanje hoće li se produživati i do kada, jer bez zakupa 1.3 milijarde kubika plina neće biti moguća realizacija toga, od države i zapadnih saveznika prozvanog, strateškog projekta, koji za cilj ima smanjenje ovisnosti o kopnenom, tj. ruskom plinu.

Poziv je stigao i HEP-u, jedinom značajnijem zakupniku iz prošlog kruga, iz kojega kažu kako neće povećavati zakup na više od do sada zakupljenih pola milijarde kubika (INA je ranije zakupila 100 milijuna kubika), jer ne postoji ekonomska računica u nabavi ovog plina koji je 20 i više posto skuplji od kopnenog plina u ovom trenutku. Hoće li nam se smilovati itko vidjet ćemo 18. siječnja ove godine kada će LNG Hrvatska objaviti rezultate poziva.

Vlada je polagala nade kako će barem milijardu kubika zakupiti tvrtke koje trguju plinom u okruženju te su se spominjale tvrtke koje operiraju na teritoriju Mađarske, međutim problemi s time su veliki. Dvosmjerna interkonekcija još nije gotova, pitanje INA-e visi nam nad glavom, a još je Viktor Orban upozorio na ključni problem, a to je cijena LNG-a s Krka, koji je 20-ak posto skuplji od LNG-a iz Gdanska, za koji postoji napravljena infrastruktura do Mađarske. Potonje aktualizira problem skupoće prijevoza plina kroz Hrvatsku, koji je i do tri puta skuplji nego li prijevoz u Europi. Kako nije bilo niti garancija o mogućnosti samostalne manipulacije zakupljenim plinom, tvrtke koje operiraju u Mađarskoj poslale su neobvezujuću ponudu za zakup nešto manje od 40 posto potrebnih kapaciteta.

Nastavak je ovo problema koje projekt ima od pokretanja. Nakon smjene bivšeg direktora tvrtke LNG Hrvatska, koji je zaboravio zakupiti transportne pravce kako bi projekt imao smisla, projekt su napustili ključni investitori (bez investitora s imenom i prezimenom teško može bilo koji projekt uspjeti) iako se pregovaralo s njih sedam, a sada polako kroz ruke upravitelja projekt prolazi i zadnja prilika, a to su zakupnici terminala.

Ohrabrujuća činjenica je tek postupak nabave, tj. prenamjene broda koji je u punom jeku.

You may also like