Kakva je struktura troškova hrvatskih poduzetnika ili postoje li argumenti za antipoduzetničku histeriju?!

Nedavno izvješće Fine o neto dobiti hrvatskih poduzetnika u 2014. godini alarmiralo je neke domaće socijaliste na standardno upozoravanje na boljke brutalnog neoliberalnog kapitalizma u Hrvatskoj u kojem bogati kapitalisti izrabljujući radnike postaju sve bogatiji i bogatiji, piše bloger Tko je John Galt.

Takvo viđenje ekonomske stvarnosti u Hrvatskoj dijele osobe iz praktički cijelog političkog spektra (iako bi spektar ovdje bio besmislen izraz, pošto se radi o jednoumlju), na to ukazuju i oni koji se svrstavaju i “lijevo” i “desno”, što god kod nas ta “podjela” trebala predstavljati. Radi se o općem konsenzusu. Zapravo sam pisao o tome već ovdje, sada bih samo još ovdje dodao par grafova koji predočavaju malo ljepše te rezultate hrvatskih poduzeća u prošloj godini.

Naime, prošle godine u Hrvatskoj je poslovalo oko 104 tisuće poduzetnika koji su zapošljavali oko 865 tisuća ljudi, te su ostvarili oko 619 milijardi kuna prihoda uz oko 605 milijardi kuna rashoda (ne računajući tu porez na dobit). Njihov konsolidirani neto profit razdoblja iznosio je oko 9,8 milijardi kuna, što je za oko 140% više nego u 2013. godini, kada je konsolidirani neto profit poduzeća bio oko 4 milijarde kuna na oko 599 milijardi kuna prihoda.

Kako su ti novci od prihoda zapravo bili raspodijeljeni:

2

You may also like