Kakva će biti sudbina ministra Kujundžića

Dnevnik.hr
Vikend je, osim sporta protekao i u znaku raspleta krize koju je izazvao ministar Milan Kujundžić. Već danima izlaze podaci o imovini koju nije prijavio i upitnim poslovima s kojima su povezani njegovi prijatelji. Iz Vlade su potvrdili kako je jučer održan sastanak s ministrom.

Iz Banskih dvora poručuju da će sve u vezi afera i krize koju je izazvao ministar zdravstva Milan Kujundžić, biti jasnije početkom tjedna, a u odlukama koje slijede vodit će računa o stabilnosti Vlade i HDZ-a. Kakva god bila odluka premijera, s njom se slažu, poručuje dio koalicijskih partnera.

“Mislim da je ovo uteg prije svega premijeru, ne Vladi, nego predsjedniku Vlade. Ima unutarstranačke izbore 15. 3., a ima i predsjedanje EU i izborna je godina. Premijer mora neki potez povući”, kaže Kažimir Varda, prenosi Dnevnik.hr.

Da je na premijeru odgovornost kažu i iz HNS-a, a iz HSLS-a su postupke Kujundžića nazvali neprihvatljivim te ga pozvali na ostavku. “Ja ću poduprijeti odluku koju donese premijer, dakle, bude li on smatrao da ministar Kujundžić ostaje ja ću podržati, bude li smatrao drugačije podržat ću ga”, kaže Robert Jankovics.

Milan Kujundžić danas je nedostupan. Preživio je već dva zahtjeva za opozivom. Premijer je stajao iza njega. “Ne dopuštam hajku na ljude, u ovom slučaju na ministra…!“, kazao je premijer prošle godine.

Opstao je unatoč svim kritikama da ne rješava probleme u zdravstvu. Pozicija mu je sad upitna zbog problema s imovinskom karticom i popisom nekretnina. U petak je pozvao da se istraži i njega i druge. “Koliko su ljudi zarađivali, što su imali, što imaju, što su dobili u vrijeme komunizma, što su dobili privatizacijom što su dobili sada. Dakle, mislim da hrvatskoj državi, hrvatskom narodu, a posebice hrvatskoj djeci treba istina o svakome”, rekao je Kujundžić prije dva dana.

U oporbi sumnjaju da se iza svega sad krije unutarstranački sukob u HDZ-u. “Nažalost njima je jedino to važno, stabilnost Vlade i HDZ-a, nisu im važni ni hrvatski pacijenti ni hrvatski liječnici ni medicinske sestre”, tvrdi Nikola Grmoja.

Dok se Milanu Kujundžiću trese ministarska fotelja, liječnici su zabrinuti za vlastitu sudbinu i cijeli sustav. “Veliki problem je što se u stvari, ako dođe do smjene ministra zdravstva, opet dešava ista stvar kao i do sad, a to je da u ministarstvu mi nemamo više kontinuitet”, ističe Stanislava Laginja iz HUBOL-a.

A što će biti s ministrom Kujundžićem, prema porukama iz Vlade, već sutra bi moglo biti jasnije. Treba pričekati rasplet ovog slučaja, no već se spominje i tko bi mogao naslijediti ministra Kujundžića do kraja manadata.

U nezahvalnu poziciju nasljednika u sustavu koji grca u problemima nije lako sjesti, no spominje se da bi kao najelegantnije rješenje premijer mogao tu funkciju ponuditi ministrovu pomoćniku Viliju Berošu. Beroš je inače neurokirurg i sveučilišni profesor koji se spominjao i kao zamjena Kujundžiću u vrijeme rekonstrukcije Vlade.

Beroš je Dnevniku Nove TV kazao da je uvjeren da stranka prepoznaje izazove koje će riješiti, a među tim izazovima su svakako prekovremeni rad liječnika i prijetnja nedostatka liječnika u cijeloj Hrvatskoj.

You may also like

0 comments