Kako zaustaviti spiralu propasti Venezuele?

Vijesti iz Caracasa s nestrpljenjem su očekivali dioničari, vjerovnici i bilo koja kompanija koja djeluje u Venezueli, nakon što je Predsjednik Nicolas Maduro objavio kako će Venezuela restrukturirati svojih 89 milijardu dolara duga, s namjerom nastavka otplate.
Najave razvoja događanja su pesimistične, nije ni čudo, jer do kraja sljedeće godine njihova vlada i državna naftna kompanija PDVSA moraju otplatiti dugove u razmjeru od trinaest milijardi dolara, devizne su rezerve već manje od toga, samo 10 milijardi dolara.

K tome, država je pod teškim ekonomskim sankcijama koje je nametnula Amerika, koja zabranjuje svim svojim pojedincima i ustanovama imati ikakvog posla u Venezueli, uključujući sudjelovanje u restrukturiranju njihova duga.

Na te sankcije mnogi analitičari gledaju kao na glavnog krivca za neizbježni ‘default’ Venezuele. Katia Porzecanski, iz Bloomberga, u nedavnom je osvrtu na situaciju komentirala nedostatak pristupa američkih banaka i investicijskih kompanija. Dodala je kako će zbog toga sve inicijative restrukturiranja duga biti jako teške ili skoro nemoguće. Jer svako restrukturiranje duga zahtjeva izdavanje novog duga za pokriće starog.

Neki vjeruju da je default jedna od boljih opcija za Venezuelu, jer uvoz je iz godine u godinu sve manji, a narod nema osnovnih dobara, poput hrane i lijekova. Vlada bi mogla zaustaviti otplate duga i koristiti ono malo novaca što im je preostalo za nošenje s ovim nedostacima. Default zato nije nikome od koristi, što čini situaciju veoma kompliciranom.

Dioničarima je glavno dobivati dividende, čak i ako kasne, jer ove dionice imaju jako privlačnu doznaku. Ono čega se boje jest mogućnost defaulta, popraćenog sporovima oko redoslijeda otplaćivanja različitih dugova.

Još jedan zabrinjavajući čimbenik su izjave vođe oporbe, da ako dođe do promjene režima u Caracasu, prestat će isplate dugova, pa čak i dugova koje je od PDVSA kupio Goldman Sachs. Predvodnici oporbe tvrde da je baš ta kupnja bila tajni način za financiranje Madurove vlade. Za slučaj da Venezuela doživi default, Goldman Sachs će izgubiti nekoliko milijuna dolara u dionicama.

Vlada države pokušava svim silama to zaustaviti, unatoč mnogim razlozima u korist defaulta. Najvažnije je povećanje više nego potrebnog uvoza. Ako Caracas padne, izgubit će puno zarade koja dolazi od stranih interesa, uglavnom vezanih za naftnu industriju, koja čini većinu njihove izvozne zarade.

Kraj je rafinerijama i naftnim teretima. Neki analitičari, poput Katie Porzacanski, tvrde kako ako Venezuela padne i dužnici se dograbe naftnih dobara, njihovi kupci će potražiti druge izvore. Dok drugi, poput John Paul Rathbone, iz FT-a tvrde da čak i ako Venezuela prestane otplaćivati dug, neće ništa time postići, jer bi sva moguća ušteda ostvarena bila poremećena zbog nižih zarada na nafti nakon zatvaranja svih stranih infrastruktura, piše portal OilPrice.com.

Gusto je postalo za Venezuelu. Imaju jaku potporu Rusa i Kineza, ali teško je zamisliti kako će ta dva diva preuzeti njihov dug na sebe. Iako izgleda kako nemaju puno mogućnosti, ne odustaju od otplaćivanja duga – kud puklo da puklo.

Prijevod: Ivo Ott

You may also like

0 comments