Kako su jemenski pobunjenici podigli cijenu nafte

Napad dronom na naftno polje
Cijene sirove nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 59 dolara nakon napada jemenskih pobunjenika dronom na naftno polje u Saudijskoj Arabiji.

Napad dronom jemenskih Hutija na naftno polje u istočnom dijelu Saudijske Arabije, koji je u subotu izazvao požar u plinskom postrojenju, potpirio je napetosti na Bliskom Istoku, ali u saudijskoj državnoj energetskoj kompaniju Aramco tvrde da nije utjecao na proizvodnju.

Značajniji rast cijena zakočile su stišane napetosti oko Irana nakon što je Gibraltar oslobodio iranski tanker zaplijenjen u srpnju zaplijenio. Ulagače nije značajnije uznemirilo ni upozorenje Teherana SAD-u da neće tolerirati nove pokušaje zauzimanja tankera na otvorenom moru.

Kočnica za cijene nafte bio je i strah od recesije koja bi značila i slabiju potražnju za naftom. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) sniziila je zato procjenu globalne potražnje za naftom, napominjući da izgledi za ponudu i potražnju na tržištu nafte upućuju na blagi pad cijena u ostatku godine.

OPEC je snizio procjenu rasta globalne potražnje za naftom u 2019. godini za 40 000 barela dnevno, na 1,10 milijuna. Njegovo je izvješće privuklo pozornost trgovaca budući naftni kartel rijetko objavljuje pesimistične procjene za tržišta.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 59,13 dolara, što znači da je bila 26 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like