Kako stoji energetska kompanija nove generacije?

Jutarnji list
xxonMobil je nedavno ispao iz burzovnog indeksa Dow Jones i to kao posljednja tvrtka koja je bila na njemu od osnivanja. Pa je zatim Mirovinski odbor Anglikanske crkve prodao sve svoje udjele u Exxon Mobilu jer nije postavio ciljeve za smanjenje emisija.
 E

Odluka je donesena prije nego što je Bloomberg došao u posjed povjerljivih kompanijskih dokumenata koji otkrivaju da ExxonMobil planira štetne emisije do 2025. povećati za 17%, koliko proizvodi Grčka. Jer, to je predviđena posljedica njihova plana ulaganja u vrijednosti od 210 milijardi dolara.

BP je nedavno objavio plan da smanji ugljične emisije za 30 do 35% do 2030. godine. Ali, kako se čini, sve to neće pomoći niti ovoj, a ni drugim tvrtkama koje se bave fosilnim gorivima. NextEra Energy, najveći svjetski proizvođač struje od sunca i vjetra, nadmašio je tržišnu vrijednost ExxonMobila koji je prije jednog desetljeća, preciznije 2007. godine bio na vrhuncu svoje moći kao tvrtka s najvećom tržišnom vrijednošću na svijetu, 500 milijardi dolara.

NextEra Energy je u listopadu dosegla tržišnu vrijednost od 145 milijardi dolara (u listopadu prije deset godina vrijednost je bila 32 milijarde). Zbog pada cijene nafte i pandemije koja je smanjila potražnju za energentima, ExxonMobil je samo ove godine izgubio polovicu svoje tržišne vrijednosti. I sada mu je tržišna vrijednost 142 milijarde.

NextEra Energy nije klasični proizvođač energije iz obnovljivih izvora, ali na svojoj mrežnoj stranici navodi kako ulaže u plinovode i “modernizira fosilne kapacitete u učinkovita, najsuvremenija postrojenja”. U posao sa sunčevom energijom i vjetrom je krenula 1990-ih. I to je dovoljno da joj se okrenu ulagači koji sve više okreću leđa nekad neupitnim energetskim divovima, piše Jutarnji list.

You may also like

0 comments