Kako omiljeni Salmanov sin rasipa naftno bogatstvo Saudije

Princ Mohamed se još u tinejdžerskim danima počeo baviti trgovanjem dionicama i nekretninama.  Krajem prošle godine njemačka obavještajna agencija BND plasirala je u medije dokument u kojem stoji da Saudijska Arabija vodi impulzivnu, agresivnu i ratobornu politiku, a glavni akter je moćni saudijski ministar obrane, 29-godišnji princ Mohammed bin Salman, koji je opisan kako politički kockar koji destabilizira arapski svijet.

Obavještajne agencije obično ne objavljuju tako politički eksplozivne dokumente u kojima se kritizira vodstvo moćnog saveznika kao što je Saudijska Arabija. To samo govori koliko se njemačka tajna služba zabrinula zbog činjenice da je Saudijska Arabija postala nepredvidiva i divlja. Ista kakav je i princ Mohamed bin Salman, omiljeni sin kralja Salmana, kojeg zovu i MbS. Sa samo 12 godina Mohamed je prisustvovao sastancima svog oca Salmana, tadašnjeg guvernera provincije Rijad u Saudijskoj Arabiji, a sa samo 29 godina postao je najmlađi ministar obrane na svijetu i svoju zemlju je gurnuo u brutalan rat s Jemenom i stvorio sukob kojem se ne nazire kraj. Nakon što su pobunjenici Huti svrgnuli s vlasti predsjednika Abd Rabbuh Mansur Hadija, kojeg su postavili Saudijci, princ je prošlog ožujka uzvratio zračnim napadima.

Saudijska Arabija u posljednja je dva tjedna potpuno zaoštrila svoje odnose s Iranom, a sve, slažu se analitičari, zbog borbe za prevlast i tron najmoćnije zemlje Bliskog istoka. Princ Mohamed se još u tinejdžerskim danima počeo baviti trgovanjem dionicama i nekretninama. Za razliku od svoja dva starija polubrata, Mohamed nije studirao u inozemstvu, već je odlučio ostati u Rijadu gdje je diplomirao pravo. Kolege su ga tada doživljavale kao čestitog i vrijednog mladića koji nije pio ni pušio, a nije ga zanimao ni noćni život u klubovima. Kao očev privatni savjetnik vodio je sudstvo nakon što je njegov otac proglašen guvernerom 2012. godine. Kritičari tvrde da je princ već sad stekao ogromno bogatstvo, no ono što ga naravno zanima puno više je moć. Kad je Salman početkom 2015. postao kralj, već je bio dosta bolestan i dementan te se snažno oslanjao na svog sina. Zbog toga MbS je postao najmoćnija osoba u Saudijskom kraljevstvu.

Borba Saudijske Arabije s Iranom za regionalnu prevlast intenzivirala se posljednjih tjedana, a jedan od povoda je i sporazum koji je SAD postigla s tom zemljom oko nuklearnog oružja. Osim toga, Iranci su snažno podržali napadnutog sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, a Saudijci su odlučni u namjeri da smijene Asada prije nego počnu bilo kakvi mirovni pregovori sa Sirijom. Svijetske sile boje se da bi, u slučaju izbijanja rata između Saudijske Arabije i Irana, što nije nemoguće, Bliski istok doslovce eksplodirao.

Pozicija kralja Salmana vrlo je nestabilna te se vode pozadinske borbe za prijestolje. Neprijatelji koji se nalaze među vladajućom obitelji prošlog ljeta su poslali pismo u kojem su jasno osudili arogantno ponašanje mladog princa, i zahtijevali su da se on i kralj maknu sa svojih pozicija. Ove optužbe nisu urodile plodom, te je Mohamed nastavio uživati popularnost u Saudijskoj Arabiji, no Bliski istok strepi od novih poteza moćnog i nepredvidivog princa, piše Independent.

You may also like

0 comments