Kako nas uhode?

Washington – Američka Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) i srodna joj britanska agencija GCHQ ukrale su zapanjujuće količine ključeva za razbijanje koda SIM kartica, što im je omogućilo da diskretno presreću komunikacije korisnika tih kartica, piše The Intercept, američka stranica istražiteljskog novinarstva, prenose u petak agencije.

Po The Interceptu, NSA i GCHQ (Government communications headquarters) ušle su u informatičke mreže proizvođača SIM kartica kako bi ukrale te ključeve, posebice onaj svjetskog diva Gemalta.”GCHQ uz podršku NSA slušao je privatne razgovore” inženjera i drugih zaposlenika tvrtke “u brojnim zemljama” kako bi uspio ukrasti te ključeve, piše The Intercept (pod vodstvom Glenna Greenwalda, koji je objavio otkrića Edwarda Snowdena).

 Na meti su bili i drugi proizvođači SIM kartica. “Nemoguće je znati koliko ključeva su ukrali NSA i GCHQ, ali ako se priklonimo makar konzervativnim hipotezama, brojka se čini zapanjujućom”, piše ta informativna stranica. NSA je već 2009. bio u stanju “obraditi između 12 i 22 milijuna ključeva u sekundi”, kako bi ih kasnije mogao upotrijebiti po potrebi za prisluškivanje razgovora ili presretanje mailova, po The Interceptu. U priopćenju je Gemalto objavio da shvaća “vrlo ozbiljno” tvrdnje The Intercepta.

Svaka SIM kartica ima ključeve za kodiranje komunikacija s operaterom telekomunikacija. Posjedovati ključeve neke kartice omogućuje pretraživanje svih tih razgovora.

You may also like