Kako je korona ukrala Božić

Osvrt BBC-a
Pandemija koronavirusa već mjesecima diktira Europljanima uvjete putovanja i druženja, ali pravi izazov za vlade je odluka treba li tijekom Božića pooštriti ili ublažiti ograničenja.

BBC donosi osvrte na četiri velike europske zemlje koje su već donijele okvir ograničenja za blagdane krajem godine.

Mnogi Talijani rado odlaze na skijanje tijekom božićnih blagdana, no premijer Giuseppe Conte upozorio je svoje sugrađane da bi bilo uputno preskočiti tu tradiciju. “Ne možemo si to priuštiti”, rekao je. Ako ga Talijani poslušaju to bi moglo popularna skijališta u Alpama i Dolomitima lišiti milijarda eura prihoda koje uobičajeno beru tijekom blagdana.

Francuska skijališta također će biti zatvorena, a čelnik njemačke savezne pokrajine Bavarske izjasnio se za privremeno zatvaranje, no austrijske turističke vlasti vjeruju da mogu ponuditi sigurne praznike kada ublaže ograničenja 7. prosinca pa se ne slažu s talijanskim planom.

Švicarska skijališta već su otvorena.  Nakon više tjedana nacionalnog zatvaranja predsjednik Emmanuel Macron najavio je postupno ublažavanje ograničenja nakon 28. studenoga. No većina strogih mjera vrijediti će do 15. prosinca. Trgovine, kazališne i kinodvorane ponovno će se otvoriti za Božić pod uvjetom da se broj novozaraženih dnevno zadrži na oko 5000, a broj oboljelih na intenzivnoj njezi između 2500 i 3000 dnevno. Obiteljski posjeti omogućit će se za blagdane. Važno je podsjetiti da je Francuska u drugom nacionalnom zatvaranju od 28. listopada i da će nakon ukidanja karantene 15. prosinca slijediti redarstveni sat u cijeloj zemlji od 21 do 7 ujutro osim 24. i 31. prosinca, kada će kretanje biti slobodno.

Mjesta bogoslužja otvaraju se u subotu, 28. studenoga za najviše 30 ljudi. Odluka da inače enormno popularna francuska skijališta ostanu zatvorena izazvala su golemo razočaranje, napose lokalnih vlasti koje se žale da su time u vjetar otišli mjeseci njihovih priprema. Macron je rekao da će se skijališta moći otvoriti u siječnju “ako uvjeti budu povoljni”, ali je ponovio riječi talijanskog premijera da će to ovisiti o europskom dogovoru.

Njemačka savezna i pokrajinske vlade dogovorile su u srijedu da će do kraja godine produljiti djelomično zatvaranje radi borbe protiv koronavirusa, s tim da će tijekom Božića neke mjere biti ublažene. Kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina apelirali su na građane da se najmanje do 10. siječnja suzdrže odlaska na zimski odmor. Merkel je rekla kako razvoj situacije s cjepivom pruža tračak optimizma, ali da je sada nužno produljiti postojeće stroge mjere. Djelomični ‘lockdown’, uveden početkom studenog uključuje zabranu rada ugostiteljskih objekata s izuzetkom prodaje jela i pića za konzumaciju izvan tih objekata te zabranu ugošćavanja gostiju u hotelima, osim onih koji su na poslovnim putovanjima. Također je zabranjen rad kulturnim ustanovama, kinima i kazalištima, kao i teretanama i sportskim objektima poput javnih bazena. Merkel je objasnila da je uvođenje djelomičnog zatvaranja početkom studenog ostvarilo djelomičan uspjeh. Za sam doček Nove godine otkazani su vatrometi.

U Španjolskoj preporuke za proslave na terasama ugostiteljskih objekata Španjolski premijer Pedro Sanchez kazao je u srijedu da njegova vlada razmatra ograničenje okupljanja na proslavi Božića na šest ljudi, u nastojanju da smanji širenje pandemije koronavirusa. Preporučuje da se društvena okupljanja za Božić održavaju na terasama ugostiteljskih objekata te općenito na otvorenom. Španjolske obitelji tradicionalno blagdan Tri kralja obilježavaju paradom navečer 5. siječnja, a vlada će preporučiti da se ove godine takav običaj izostavi.

Katalonska vlada nada se da će omogućiti okupljanja do deset osoba za Božić. “Donijet ćemo vlastite odluke”, rekla je glasnogovornica te bogate sjeverne regije.

You may also like