Kako izgleda popis mjera koje je predložila Grčka

Atena – Grčka je obećala da neće zaustavljati privatizacije koje su u toku i osigurati da državna potrošnja kojom planiraju sanirati “humanitarnu krizu” neće naštetiti proračunu, pokazuje dokument do kojeg su došli novinari Reutersa.

Popis reformi nudi kompromis o ključnim pitanjima, poput socijalnih troškova i reforme tržišta rada, koji bi trebao zadovoljiti obje strane. Na primjer, Cipras je odustao od momentalnog povećanja minimalne plaće na 751 euro, kako je najavljivao u kampanji. Također, reformirat će se sustav plaća u javnom sketoru, kojim bi se osiguralo da se zaustavi rast mase plaća.

Osim toga, Atena se obvezala konsolidirati mirovinski sustav i zaustaviti rana umirovljenja, čime bi se postigle uštede, kako bi se kao kompromisno rješenje zaustavila daljnja rezanja mirovina, koje je tražila EU i MMF. Dokument na šest stranica poslan je u međunarodnim kreditorima – Međunarodnom monetarnom fondu i Europskoj uniji, koji sada moraju odobriti plan, kako bi se kreditiranje produljilo za četiri mjeseca.

Prema izvorima iz Europske komisije, grčki prijedlog je “dobra startna pozicija” za buduće pregovore o programu spašavanja. Popis mjera uključuje i reformu porezne politike, kontrolu troškova u svakom području državne potrošnje. Atena se obvezala uvesti red i u bankovni sustav , koji bi trebao početi funkcionirati prema tržišnim principima, bez uplitanja države.

You may also like