Home Energetika Kako izgleda novi američki energetski plan?

Kako izgleda novi američki energetski plan?

by Ivan Brodić

Čini se kako je kraj regulativi o vodama i klimatskim promjenama, barem ako je suditi po Prvom američkom energetskom planu koji je objavljen netom nakon što je Trump ušao u Bijelu kuću.

Naime, kako smo već pisali u predizbornoj američkoj kampanji, Trump namjerava oživjeti industriju ugljikovodika i čistoga ugljena, dok će energetska dominacija biti glavni cilj američke geopolitike. Nova administracija tvrdi kako je SAD predugo zaostajao zbog energetskih regulativa i nepotrebnih odredbi, a ukidanje restrikcija omogućit će, tvrde iz Bijele kuće, rast američkih plaća za više od 30 milijardi dolara u idućih sedam godina. Oslanjaju se na jačanje istraživanja te jačanje eksploatacije nafte iz škriljaca.

Novac od energetike iskoristit će se za svojevrsni New deal 2.0 tj. obnovu infrastrukture i stimulaciju cijele ekonomije.. Smanjit će se ovisnost SAD-a o OPEC-u i novim proizvođađicama čiji su interesi suprotni interesima SAD-a i koji financiraju terorizam. Podsjetimo, SAD i dalje uvozi nešto više od 9 milijuna barela nafta dan.

Related Posts