Kako cijena nafte od 60 dolara dovodi OPEC u iskušenje?

Prošli je tjedan Bloombergov energetski novinar iz Rijada objavio na Twitteru, pitajući se gdje je velika proslava činjenice kako se nafta Brent približava 60 dolara po barelu.
Danas je međunarodna granica prešla šezdeset dolara, pa nije teško zamisliti da lideri u OPEC-u naveliko slave, pa premda iza zatvorenih vrata, jer je ovo ipak cijena koju je naftni kartel priželjkivao od samog početka dogovora, analizira portal OilPrice.com

Opet, ovakva razina cijene možda će imati nepoželjan učinak za OPEC, kako neki od analitičara već neko vrijeme upozoravaju.

Opasnost je sljedeća, OPEC-ovi članovi imaju reputaciju laganja kad se radi o proizvodnim kvotama, a varaju i u ovom dogovoru, u kojem ih Saudijska Arabija pokriva, crpeći manju količinu nafte iz zemlje nego što je pristala. A kako je nafta tipa Brent sada na 60 dolara, iskušenje varanja još je više, jednostavno je postalo preveliko.

Posljednji koji se oglasio je Stephen Brennock, analitičar iz PVM Oil, govoreći za televizijsku mrežu CNBC, izjavio je kako se OPEC trenutačno nosi s tri izazova po pitanju daljnjeg uspjeha glede dogovora o smanjivanju proizvodnje.

Prvi ima veze s Libijom i Nigerijom, državama oslobođenima kartelskog poreza, koje su od siječnja ove godine doprinijele svjetskoj zalihi s dodatnih 694,000 barela dnevno.

Dok je Nigerija nagovijestila svoj pristanak na smanjenje proizvodnje u razini od 1.8 milijuna barela, ništa ili nitko ih ne sprječava povećati taj broj sada kada je nafta tipa Brent postigla toliku cijenu.

Drugi i treći izazov su povezani.

Varanje mora prestati, ali kako to postići kad cijene rastu, a postoje tržišta sa sve većim potrebama, gdje proizvođači izvan takvih dogovora, uglavnom industrija iz nekonvencionalnih izvora jedva čeka zadovoljiti potrebe tržišta Američki izvoz sirove nafte postigao je novi rekord sa 2.1 milijuna barela prošli mjesec, i nastavit će rasti dok god na stolu postoje komercijalne mogućnosti. Sve to govori u korist jačanja na tržištu nafte iz nekonvencionalnih izvora.

Rusija isto pokušava preuzeti uzde tržišta od OPEC-a zahvaljujući tome što je njihova kvota samo 300.000 barela, što je manje od njihove rekordno visoke razine proizvodnje u studenom prošle godine.

OPEC će zaista morati uvjeriti sve oko sebe kako će odsada nadalje igrati po pravilima. Jer OPEC-ovi su proizvođači u međusobnom tržišnom sukobu te se pokušavaju izboriti za poziciju na tržištu, s time da Iran i Irak povećavaju svoje izvoze na štetu Saudijske Arabije, koja je ograničila svoj izvoz nafte od kolovoza na 6.6 milijuna barela.

Ako pogledamo posljednje uzroke kretanja cijena na tržištu, uvidjet ćemo kako to nisu činjenične vijesti o globalnim zalihama, proizvodnji ili potrošnji u zemljama OECD-a, vel se radi o pažljivom promatranju izjava Vladimira Putina ili političke situacije u Saudijskoj Arabiji. Iracionalne vijesti, kažu analitičari, niti približno nisu dovoljne za dugoročan uspjeh dogovora.

Što preostaje OPEC-u? Možda će lider čopora, Saudijska Arabija, uspjeti proširiti svoj “što god je potrebno” stav, jer što je više pristanaka na njihov prijedlog, to će cijene više rasti. A možda je vrijeme i za batinu, jer ako ne pristanu na prijedlog Saudije, cijena nafte će se opet strmoglaviti na 40 dolara za barel. Konzekvenci se nije moguće ne prisjetiti, navodi se u analizi.

Izvor: Ivo Ott

You may also like

0 comments