Kako će se rasplesti kriza u Venezueli?

Vijeće sigurnosti o Venezueli
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda glasat će u četvrtak o ruskom i američkom prijedlogu rezolucije o Venezueli, najavili su diplomati.

Američki prijedlog rezolucije koji je Reuters dobio na uvid uključuje zahtjev za raspisivanjem slobodnih i poštenih predsjedničkih izbora, uz asistenciju glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa i međunarodnih promatrača.

Naglašava se takođet da treba jamčiti sigurnost svih članova Nacionalne skupštine Venezuele. Reuters je dobio na uvid i ruski prijedlog rezolucije Vijeća sigurnosti, kojim bi se iskazala podrška političkom rješenju krize. Po tom bi prijedlogu vlada Venezuele trebala biti glavni koordinator međunarodne pomoći. Izrazila bi se zabrinutost zbog prijetnji upotrebom sile protiv Venezuele, nakon što je američki predsjednik Donald Trump poručio da nijedna opcija nije isključena.

Za usvajanje prijedloga potrebno je devet glasova za kao i da Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i SAD ne ulože veto. Diplomati procjenjuju da će amerčiki prijedlog rezolucije vjerojatno dobiti minimalnih devet glasova ali i da će Rusija uložiti veto. Ruski pak prijedlog po njihovim riječima neće dobiti potreban broj glasova pa neće biti ni potrebe za američkim vetom. Rusija i SAD sukobili su se oko kampanje koju predvodi Washington, tražeći da oporbeni čelnik i predsjednik parlamenta Juan Guaido bude priznat za privremenog predsjednika Venezuele. Time bi se svrgnuo aktualni predsjednik Nicolas Maduro.

Guaido se prije mjesec dana proglasio privremenim predsjednikom, tražeći raspisivanje novih presjedničkih izbora. SAD i EU su među zemljama koje su priznale Guaida za privremenog predsjednika. Washington je uveo sankcije venezuelanskoj vladi i državnoj naftnoj kompaniji PDVSA, tražeći od saveznika da blokiraju njezinu imovinu.

U srijedu je venezuelanski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza u Ženevi u govoru pred Vijećem UN-a za ljudska prava predložio da se Maduro i Trump sastanu “kako bi pokušali izgraditi temelje za dogovor i razjasniti razlike u stajalištima”.

Venezuelski ministar vanjskih poslova izjavio je u srijedu da SAD pokušava svrgnuti vladu Nicolasa Madura i da je njegova zemlja izgubila 30 milijardi dolara u konfisciranoj imovini od uvođenja sankcija u studenome 2017. Obraćajući se UN-ovom vijeću za ljudska prava u ženevi, Jorge Arreaza je predložio sastanak Madura i američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi “našli zajednički jezik i pojasniti razlike u mišljenju”.

Maduro je također “spreman na dijalog” s venezuelskom oporbom, rekao je veleposlanik. Deseci diplomata, uglavnom iz latinoameričkih zemalja, izašlo je iz dvorane kada je Arreaza počeo govoriti, a govor su bojkotirali i neki europski veleposlanici. Oporbeni venezuelski čelnik Juan Guaido proglasio se privremenim šefom države 23. siječnja u čemu su ga podržale Sjedinjene Države i još pedesetak zemalja, među njima susjedne države Brazil i Kolumbija. No Maduro i dalje kontrolira vojsku, državne institucije i naftnu kompaniju Petroleos de Venezuela SA koja osigurava 90 posto izvoznih prihoda zemlje.

Ministri vanjskih poslova Kine i Rusije u srijedu su se oštro suprotstavili bilo kakvoj vojnoj intervenciji protiv Venezuele, čijeg predsjednika Nicolasa Madura Sjedinjene Države pozivaju na ostavku. Administracija Donalda Trumpa, nesklona socijalističkom čelniku, smatra da je njegov ponovni izbor nelegitiman. Washington je 23. siječnja priznao oporbenog vođu Juan Guaida privremenim predsjednikom.

Washington je istaknuo da ne odbacuje niti jednu opciju, uključujući i vojnu. Američki državni tajnik Mike Pompeo je rekao da je siguran da su “Madurovi dani odbrojani”. Dok Sjedinjene Države podržavaju pokušaje uvođenja humanitarne pomoći u Venezuelu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je ocijenio da se radi izgovoru za vojnu intervenciju. “Radimo sa svim zemljama koje su podjednako zabrinute scenarijem vojnog uplitanja”, rekao je on u Wuzhenu, na istoku Kine, na trilateralnom sastanku davno planiramo s kineskim i indijskim kolegom.

“Mislim da Sjedinjene Države moraju poslušati što misle zemlje regije”, dodao je Lavrov. Pedesetak zemalja je do sada priznalo Juana Guaidoa privremenim predsjednikom, dok Maduro ima podršku Rusije i Kine. Kina je zabrinuta da oporbeni režim ne bi vratio milijarde dolara koje je Peking posudio Caracasu.

Sjedinjene Države će ovog tjedna zatražiti da Vijeće sigurnosti UN-a izglasa jednu rezoluciju o Venezueli, rekao je u utorak američki izaslanik za tu zemlju Elliott Abrams, dok se Rusija i dalje kategorički protivi bilo kakvom osporavanju Nicolasa Madura. Kina koja tradicionalno podupire vanjsku politiku koja se temelji na neuplitanju, suzdržala se sudjelovanja u ovoj političkoj krizi koja potresa Venezuelu. “Pitanje Venezuele je unutrašnji problem te zemlje,” rekao je u srijedu Wang Yi, kineski ministar vanjskih poslova na komentare ruskog kolege o mogućoj vojnoj intervenciji.

You may also like

0 comments