Kako će Orešković biti bolji od Milanovića vjeruje većina građana

Dnevnik Nove TV i Ipsos Puls predstavili su istraživanje o tome što građani misle o novom sastavu Vlade i premijeru. Premijerom je nakon 30 dana od kad se pojavio na političkoj sceni zadovoljno 63% birača, a nezadovoljno njih 32%, dok ne zna njih 5%.

Građani su prema informacijama koje imaju većinom zadovoljni – točnije njih 51%. Nezadovoljno je njih 40%, a ne zna 9%. Očekivano zadovoljstvo je izraženo kod birača Domoljubne koalicije i Mosta. Premijer Orešković bit će bolji od prethodnika, to misli 53% ispitanika, a da će biti podjednaki misli njih 25%. Njih 17% misli da će premijer biti lošiji. Ne zna njih 6%.

No, većina ispitanika misli da je ključnu ulogu u odabiru ministara imao Tomislav Karamarko, točnije njih 46%, da je premijer odlučivao misli 19%, a Božo Petrov njih 10%. Da su sva trojica odlučivala misli 12%, a da je to netko treći misli 3%, dok 10 % ne zna. Samo birači HDZ-a misle da je Orešković imao ključnu ulogu, točnije njih 33%, a birači Mosta misle da je Karamarko bio ključna osoba. To misli njih 50%, te 66% birača koalicije Hrvatska raste. I ostali birači i oni koji nisu glasali, njih više od 40%, misli da je Karamarko bio najvažniji u odabiru ministara.

Završnu riječ pri donošenju odluka u Vladi imat će Tomislav Karamarko i to misli 48% birača, da će to biti premijer misli 29% birača, a da će Božo Petrov biti najvažniji misli 8% birača. Da će sva trojica donositi odluke misli 11% birača, a netko drugi samo 1%. Ne zna pak 3% birača. Većina građana misli da će Vlada ipak biti reformska i da će ono o čemu su pričali i provesti. To misli njih 56%, dok njih 40% ne misli da će biti reformska. Ne zna njih 4%. Većina je uvjerenja da će ova koalicija, pa time i vlada, odraditi mandat od četiri godine. To misli 69% birača, a da će se raspasti prije, misli 28% birača. Ne zna njih 3%, piše Dnevnik.hr.

You may also like

0 comments