Kako će Amerikanci kineske kompanije otjerati s burze?

Burzovno obličje tenzija
Analitičari smatraju da će se povećavanjem američkog pritiska kineske tvrtke sve više okretati azijskom tržištu kapitala, prije svega burzi u Hong Kongu.

Američko-kineske trgovinske (a sve više i političke) tenzije dobile su i burzovno obličje. Prošlog tjdna američki je Senat usvojio zakonsku regulativu koja će značajno ograničiti kineskim kompanijama prikupljanje novca na američkom tržištu kapitala kroz uvrštenje dionica na Wall Streetu. Iako se zakon može primijeniti na svaku stranu kompaniju koja traži pristup američkom kapitalu, analitičari smatraju da je primarni cilj ipak Peking.

Nova regulativa, ukratko rečeno, zahtijeva da strane kompanije koje žele kotirati ili već kotiraju na američkim burzama dokažu kako nisu u vlasništvu ili pod kontrolom strane vlade. “Kineska komunistička partija vara, a ovaj zakon spriječit će ju u varanju američkih burzi”, poručio je putem Twittera republikanski senator Louisiane i član senatskog odbora za bankarstvo John Kennedy. Kako ocjenjuju američki analitičari, ovo je posljednji u nizu primjera kako tržište kapitala postaje jedno od bojnih polja američko-kineskog rivalstva.

“U posljednjih nekoliko mjeseci, američki političari predložili su delistiranje kineskih kompanija s burzi u SAD-u pod različitim kriterijima te ograničavanje američke izloženosti kineskom tržištu”, stoji u istraživanju analitičara tvrtke China Renaissance, a prenosi CNBC.

“Očekujemo da će ta tema ostati među najpopularnijima tijekom predizborne kampanje za ovogodišnje predsjedničke izbore”, stoji u bilješci. Toj temi svoj je prilog dao i tamošnji burzovni regulator, Komisija za burze i vrijednosnice (SEC). Nedavno je upozorio investitore kako ulaganja u inozemne kompanije može predstavljati posebno veliki rizik.

“Na mnogim rastućim tržištima kapitala, uključujući i Kinu, postoji značajno veći rizik da objave i financijska izvješća nisu cjelovita ili su zbunjujuća, u odnosu na kompanije sa sjedištem u SAD-u”, ocijenio je predsjednik SEC-a Jay Clayton na konferenciji za medije prošlog mjeseca.

Prije tjedan dana SEC je najavio da će 9. srpnja organizirati okrugli stol kako bi čuo “stavove investitora, drugih tržišnih sudionika, regulatora i stručnjaka o rizicima investiranja na rastućim tržištima, uključujući i Kinu”.

“Vodu na američki mlin” nedavno je dao skandal s tvrtkom Luckin Coffee. Radi se o kompaniji koja je donedavno smatrana obećavajućim kineskim lancem kafića i novim konkurentom Starbucksu. No, u travnju je otkriveno da je njezin operativni direktor krivotvorio podatke o prodaji za 2019. za 2,2 milijarde juana, odnosno 310 milijuna dolara.

Luckin kroz dualno uvrštenje ima dionice i na američkom tržištu, a one trenutno vrijede 90 posto manje nego početkom godine. Prošloga tjedna kompanija je objavila da ju je Nasdaq izvijestio kako bi zbog zabrinutosti javnosti bilo najbolje delistirati dionice.

Prema mišljenju China Renaissancea, uz delistiranje kineskih dionica, američki potezi mogli bi ići i u smjeru ograničavanja američke izloženosti kineskom tržištu kroz vladine mirovinske fondove. Drugi je način ograničavanje broja kineskih kompanija uključenih u burzovne indekse kojima upravljaju američke kompanije.

Kineske kompanije pri uvrštenju na američkom tržištu najviše privlači prestiž povezan s činjenicom da se njihovim dionicama trguje na Wall Streetu, kao i atraktivnije okružje s boljim vrednovanjima i upućenijom investitorskom bazom.

No, rastući američki pritisak neizbježno će rezultirati potragom kineskih kompanija za kapitalom na azijskom tržištu, posebice u Hong Kongu, drži Tianjun Wu, analitičar Economist Intelligence Unita. Hongkonška burza već je reagirala u tom smjeru. Prošloga je tjedna dopustila da u njezin indeks Hang Seng budu uključene i dionice koje su primarno uvrštene na nekom drugom tržištu, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments