Kahn kandidiran za pakistanskog premijera

 Pokret za pravdu u Pakistanu (PTI) u ponedjeljak je službeno imenovao Imrana Khana kandidatom za premijera Pakistana

“Odluka o imenovanju Imrana Khana kandidatom za premijera donesena je jednoglasno”, kazao je Šah Mehmud Kureši, šef Pokreta za pravdu u Pakistanu.

Na parlamentarnim izborima 25. srpnja PTI je osvojio 16,86 milijuna glasova, što im je osiguralo 116 mjesta u parlamentu.

Pakistanska muslimanska liga – Nawaz (PML-N), stranka bivšeg premijera koji je u zatvoru zbog korupcije, osvojila je 64 mandata.

Pakistanska narodna stranka (PPP) bivšeg predsjednika Asifa Alija Zardarija osvojila je 43 mjesta.

Kako bi formirao vladu PTI treba dobiti potporu 137 od 272 zastupnika u pakistankom parlamentu.

Gotovo sve političke stranke, osim Khanovog PTI-ja, nisu priznale rezultate izbora, zbog navodnih nepravilnosti i optužbi za manipulacije upućenih pakistanskoj vojsci.

Promatrački tim Europske unije objavio je da u kampanji nisu svi koji su ušli u izbornu utrku imali iste izglede i prilike za promociju.

Khan je izrazio spremnost da se istraže optužbe za namještanje rezultata.

Prije osnivanja Khanove stranke PTI, pakistanskom politikom, osim kada to nije bila vojna hunta, dominirale su dvije stranke – Šarifova Pakistanska muslimanska liga i Pakistanska narodna stranka Benazir Buto koja je ubijena u atentatu.

Očekuje se kako će izglasavanje premijera biti neizvjesno jer su PML i PPP odlučili imenovati zajedničkog kandidata.

Oslanjajući se na potporu nezavisnih zastupnika i koalicijskih partnera, Kureši je kazao kako PTI ima broj glasova potreban za formiranje vlade.

Na Zapadu poznat kao uspješan sportaš i zavodnik, 65-godišnji Khan danas u Pakistanu prikazuje daleko konzervativnije lice te često sa sobom nosi brojanicu, pa promatrači ocjenjuju da igra na vjersku kartu.

jegovi ga pristaše, posebice mladi, vide kao osobu koja je nepodmitljiva i velikodušna te ističu da je nakon unosne sportske karijere dao sagraditi nekoliko bolnica i sveučilište. Srednjem sloju društva je, tvrde analitičari, dosadila raširena korupcija i dosta im je istih lidera iz tradicionalnih stranaka proizašlih iz prestižnih obitelji koji su monopolizirali vlast u zemlji.

Pakistan je trenutno u nezavidnoj situaciji jer mu prijeti ekonomska kriza i vjerojatno će zatražiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), iako Khanova stranka PTI nije isključila mogućnost pomoći od Kine, najvećeg saveznika Islamabada.

You may also like

0 comments