Kada je Putin donio odluku o aneksiji Krima

Moskva – Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je donio odluku o aneksiji Krima na noćnom sastanku u Kremlju nakon što je bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič svrgnut s vlasti u veljači 2014.
“Kada smo se udaljili, svima sam rekao: Moramo početi raditi na vraćanju Krima Rusiji”, rekao je je Putin u najavi za dokumentarni film o toj temi koji je napravila Ruska državna televizija. To je prvi put da je Putin otkrio detalje o donošenju odluke Kremlja o Krimu. On je rekao da se sastanak sigurnosnih dužnosnika održao u noći s 22. na 23. veljače prošle godine.

Krimsku proukrajinsku vladu zamijenila je proruska vlada četiri dana kasnije nakon što su vojnici bez oznaka – za koje je kasnije potvrđeno da su bili ruski – zauzeli vladine zgrade na tom crnomorskom poluotoku. Moskva je proglasila tu regiju dijelom Rusije dva dana nakon referenduma održanog 16. ožujka na kojemu se, kako je priopćila, 98 posto građana izjasnilo za ujedinjenje s Rusijom. Ukrajina i njezine zapadne saveznice nisu priznale aneksiju Krima.

Putin je kasnije rekao da će Krim zauvijek ostati dijelom Rusije. U traileru, objavljenom u ponedjeljak, Putin također kaže da je tijekom tog sastanka dogovorio operaciju spašavanja Janukoviča tako da ga se dovede u Rusiju “kopnenim, morskim i zračnim” putem.

Janukovič je pobjegao iz Kijeva u istočne gradove Harkiv i Doneck 22. veljače. Kasnije je rekao da je uspio doći u Rusiju preko Krima. Zasad nije poznato kada će dokumentarac biti prikazan, a u najavi je samo rečeno da će to biti “uskoro”.