Kada bi američki izbori konačno mogli biti gotovi?

Komentar
 Dopisni listići koje Donald Trump ne priznaje mogu stizati sa zakašnjenjem. To je po zakonu. Recimo, u saveznu državu Washington i do 23. studenog. Do 8. prosinca sve države moraju odrediti pobjednika.

Amerikanci su glasali 3. studenog. Ali ni dva dana kasnije još ne znamo pobjednika. Iako se Donald Trump proglasio pobjednikom, Joe Biden je puno bliže pobjedi. Prema najnovijim podacima, treba mu pobjeda u Nevadi koja nosi šest elektorskih glasova i onda je na 270. Što znači da je pobijedio Trumpa koji je jučer cijeli dan prijetio tužbama, sudom…

Nema čime nije. Za Trumpa su problem dopisni glasovi koji stižu naknadno i pribrojavaju se. U nekim državama, recimo saveznoj državi Washington, mogu pristizati sve do 23. studenog, pišu 24 sata.

Ako imaju markicu kojom moraju biti označeni svi dopisni listići, legitimni su. Njih Trump ne priznaje. Dokad bi sve ovo moglo trajati? CNN je opisao izborni proces, od izbornog dana do inauguracije novog predsjednika.

Proces izbora predsjednika:

– 3. studeni – izborni dan

– 4. – 23. studeni – do 3. studenog svi glasački listići moraju biti označeni poštanskom markicom. Mogu stići sa zakašnjenjem u neke države, ako imaju markicu, legitimni su. U saveznoj državi Washington glasački listići mogu pristizati do 23. studenog – dan prije nego što država potvrdi svoje izborne rezultate. U Sjevernoj Karolini i Pennsylvaniji glasovi poštom mogu stizati do 6. studenog, u Minnesoti i Nevadi mogu stizati do 10. studenog, a u Ohiju do 13. studenog.

– 8. prosinca – zakonski datum do kojeg države trebaju prebrojiti glasove i odrediti pobjednika.

– 10. – 11. prosinca – savezne države potvrđuju rezultate. Svi osim Kalifornije rezultate moraju potvrditi do 8. prosinca.

– 14. prosinca – elektori se moraju sastati i finalno glasati. Odluku šalju u Washington.

– 23. prosinca – do ovog dana elektorski glasovi moraju stići u Washington.

– 3. siječnja – prisega novog Kongresa, broje se glasovi elektora. Okupljaju se članovi Zastupničkog doma i Senata. Predsjednik Senata najavljuje konačne rezultate.

– 20. siječnja – Inauguracija. Novi predsjednik prisegu polaže u podne.

Biden je započeo zahvalivši medijima jer su došli, ali i Amerikancima koji su glasali.

“Jasno je da smo pobijedili u dovoljno država da osvojimo 270 elektorskih glasova”, rekao je.

Dodao je kako neće proglasiti pobjedu prije nego što se preboje svi glasovi, ali kako je jasno da će imati pobjedu nakon što se prebroje. “Ovo je vladavina naroda i za narod. Prebrojano je dovoljno da vidimo da ćemo na kraju mi imati dovoljno za 270, dovoljno za pobjedu. Uskoro će biti prebrojan Michigan, osjećamo se dobro oko Pennsylvanije, osvojili smo Arizonu, a meni je posebno važno da smo osvojili glasove većine Amerikanaca”, rekao je.

“Senatorica Harris i ja smo na putu toga da osvojimo više glasova nego itko ikada u kampanji. Na to smo jako ponosni. Samo tri kampanje su svrgnule predsjednike nakon jednog kampanja, ako Bog da mi ćemo biti četvrta i to je veliko postignuće”, dodao je Biden.

“Kada sve ovo prođe, smanjit ćemo tenzije, slušati jedni druge, opet se čuti, poštivati i brinuti jedni za druge. Ujediniti, izliječiti, biti skupa kao nacija. Nisam naivan, znam da to nije lako. Znam kolike su podjele u našoj zemlji. Ali znam da je za progres potrebno da više ne gledamo protivnike kao neprijatelje”, rekao je i dodao da se on kandidira kao demokrat ali da će vladati kao američki predsjednik.

“Jako ću raditi za one koji su glasali za mene kao i za one koji nisu”, rekao je i dodao kako će svaki glas biti prebrojan.

“Nitko neće ugroziti našu demokraciju. Mi, narod, nećemo se utišati, nećemo se predati. Ovo će biti pobjeda američkog naroda”, rekao je.

“Bog vas blagoslovio sve, bog blagoslovio Ameriku i naše vojnike”, zaključio je.

You may also like

0 comments