Južnu plinsku interkonekciju RH i BIH financirat će EBDR

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je financiranje izrade projektne dokumentacije za povezivanje Bosne i Hercegovine na plinsku mrežu Hrvatske južnom interkonekcijom, potvrđeno je u petak iz tvrtke “BH-Gas”.
Južna interkonekcija znači izgradnju plinovoda od Zagvozda prema Posušju te dalje ka Travniku, s posebnim odvojkom za Mostar. Glavni odbor EBRD-a je suglasnost za sudjelovanje u financiranju toga projekta dao nakon izrade sveobuhvatne analize troškova i koristi (CBA) koja je potvrdila njegovu punu opravdanost te dubinskog pregleda poslovanja tvrtke “BH-Gas”.

Sve to financirano je bespovratnim sredstvima Europske unije odobrenima kroz program Connecta, a nakon toga je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) osigurala još milijun i pol dolara bespovratnih sredstava za izradu studije utjecaja na okoliš i idejnog projekta.

U “BH-Gasu” ističu kako je to dokaz da je međunarodna zajednica prepoznala značaj južne plinske interkonekcije između Hvatske i BiH, jer on znači sigurnost opskrbe i diverzificiranje izvora i pravaca opskrbe BiH prirodnim plinom.

Ta zemlja trenutačno je potpuno ovisna o plinu iz Rusije, a jedinu vezu s europskom plinskom mrežom ima preko Srbije. Iako je vlada Federacije BiH u energetskoj strategiji odavno definirala potrebu povezivanja s plinskom mrežom Hrvatske preko Bosanskog odnosno Slavonskog Broda, taj projekt nikada nije ušao u fazu realizacije zbog stalnih opstrukcija vlasti u Republici Srpskoj.

Izgradnju magistralnog plinovoda Slavonski Brod-Bosanski Brod-Zenica osobno je zabranio predsjednik RS Milorad Dodik. “Nećemo dati suglasnost za plinovod Brod-Zenica, jer se time RS čini dodatno ovisnom o plinu iz nekih drugih destinacija”, izjavio je Dodik 2015. godine pojašnjavajući kako želi da teritorij RS-a ostane vezan isključivo za mrežu kojom bi se dopremao plin iz Rusije.

BH-Gas godinama bezuspješno upozorava na te opstrukcije, a sada se prebacio na južnu interkonekciju kao jedinu alternativu pravcu iz Slavonskog Broda koji je bio najrentabilniji i najjeftiniji. Sada se očekuje izrada studije utjecaja na okoliš i idejnog projekta južne interkonekcije koji će poslužiti za ishodovanje okolišne dozvole i urbanističke suglasnosti. BH-Gas do tada će s EBRD-om pregovarati o uvjetima i odredbama kreditnog aranžmana za realiziranje cijelog projekta. Planirano je da te aktivnosti budu završene do početka 2020. godine.

You may also like

0 comments