Južnu interkonekciju odobrio i parlament BIH

Stabilna opskrba plinom
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH donio je Zakon o Južnoj interkonekciji Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, čime će se omogućiti izgradnja novoga plinovoda koji bi povezao dvije države te omogućio stabilnu opskrbu plinom.

Zakon je već ranije dobio zeleno svjetlo i u donjem domu Parlamenta Federacije BiH. Kako su priopćili iz Bh Gasa, kompanije koja zajedno s Plinacro realizira taj projekt, taj zakon definira izgradnju infrastrukture, točku interkonekcije, investitore, način financiranja. Također, njime se utvrđuje i javni interes te provedba eksproprijacije nekretnina, korištenje zemljišta, upravne postupke izdavanja dozvola i uključenost vlada županija, nadležnih ministarstava i drugih organa uprave, institucija i privrednih društava i druga pitanja od značaja za realizaciju ovoga plinovoda.

Predstavnici Plinacroa i BH-Gasa potpisali su u petak u Mostaru izjavu o spojnoj točki na južnoj plinskoj interkonekciji, koja će se nalaziti kod Imotskoga, čime su nastavili s realizacijom tog važnog projekta kojim se planira izgradnja novoga plinovoda kroz BiH prema Sarajevu s odvojkom za Mostar.

Plinovod južna interkonekcija na teritoriju BiH ukupno će biti dugačak 168,54 kilometra i vodit će u dva pravca – prema Sarajevu s posebnim odvojkom za Mostar. Dužina toga dijela plinovoda je 53 kilometra. Projekt je vrijedan 100 milijuna eura, od čega je oko 20 milijuna eura iz Fonda EU za zapadni Balkan. Početak radova predviđen je za 2023. a u trebao bi biti u uporabi krajem 2024. godine.

You may also like

0 comments