Južnoameričke zemlje nude niže carine na aute iz EU

Udruženje četiri južnoameričke zemlje Mercosur ponudilo je upola niže carine na uvoz automobila iz Europske unije u sklopu nastojanja dvije strane da ubrzaju sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini, izvijestili su u utorak brazilski mediji.
Prema tom bi planu uvozne carine na europske automobile u Brazilu, Argentini, Paragvaju i Urugvaju na sedam godina bile srezane na 17,5 posto, sa sadašnjih 35 posto, piše brazilski list Valor Economico, ne navodeći izvor informacije.

Nakon isteka sedmogodišnjeg razdoblja carine bi se postupno smanjivale da bi osam godina kasnije bile u cijelosti ukinute, navodi Valor. Tek se treba utvrditi koliko bi se automobila uvezlo iz EU-a po novim carinskim stopama, dodaje se u izvješću. Brazilsko ministarstvo inozemnih poslova nije željelo komentirati tu informaciju u odgovoru na Reutersov upit, dostavljen elektronskom poštom. Mercosur je signalizirao Europskoj uniji da sljedećeg mjeseca namjerava nastaviti pregovore u Bruxellesu sa ciljem objave okvirnog sporazuma o slobodnoj trgovini tijekom ljeta, piše brazilski list.

You may also like

0 comments