Jutarnji list: Ledo na meti Agrolagune, Atlantica i Podravke

Nakon Agrolagune, u kojoj sada 51 posto dionica tvrtke drži Dubravko Grgić te s njime povezane tvrtke Agram invest, Euroherc i Jadransko osiguranje, što je posljedica REPO ugovora koja je nastupila prije otvaranja postupka izvanredne uprave, istu bi sudbinu mogle doživjeti i druge tvrtke u Agrokorovu vlasništvu.

Iako u ovom trenutku njihovo preuzimanje nije moguće jer je aktiviran lex Agrokor, konzultanti smatraju da interes vjerovnika za ulazak u vlasničku strukturu, nakon što se precizno definiraju njihova potraživanja i izradi plan restrukturiranja, zasigurno postoji. To bi im bila, složni su, i najbolja opcija.

– Moguće je da bi nekome odgovarao ulazak u vlasničku strukturu Jamnice, Leda ili Roto dinamica, ali ne mogu sada jer se mora poštivati zakonska regulativa. To je stvar pregovora, veličine dugova i plana restrukturiranja koji treba napraviti. Povjerenik Agrokora odabrat će savjetnike te onda, uz dozvolu vjerovničkog vijeća, treba vidjeti što je najpovoljnije za vjerovnike i Agrokor – govori za Jutarnji list Dragan Munjiza, koji smatra da je vjerovnicima s visokim potraživanjima jasno da im se ona umanjiti te da će se dugovi vraćati u ratama. U tom je slučaju, nastavlja, možda bolje ući u vlasništvo neke Agrokorove tvrtke.

Zvijezda, Jamnica, Ledo, Roto dinamic i njihovi pandani u susjedstvu, nastavlja Munjiza, dobre su tvrtke u koje bi banke vjerovnici mogle nevoljko ući. S druge strane, vjerovnici proizvođači mogli bi ulaskom u vlasničku strukturu nešto i zaraditi.

– Podravki bi Jamnica bila super, kao i Ledo Atlanticu. Franck prodaje kavu putem Roto dinamica, pa bi njima možda ta tvrtka bila komplementarna. I Atlanticu i Podravki zanimljivi su, zapravo, i Ledo, i Jamnica, i Zvijezda, i Roto dinamic, ali vrlo teško da ih mogu dobiti u stopostotno vlasništvo jer nisu jedini vjerovnici. Alca je također veliki vjerovnik i profilira se prema logistici, tako da ne vjerujem da bi oni htjeli imati neku tvornicu. No, vjerujem da bi, kad bi se potraživanje pretvorilo u vlasnički udio, mogli svoj udio dalje preprodati – smatra Munjiza.

Gledajući strateške intencije, Podravka bi, kaže i Željko Perić, bila zainteresirana za Ledo, ali to je pitanje veličine i njezinih resursa jer je on krupan zalogaj. I Jamnica je odlična tvrtka, kaže Perić, no problem Jamnice i Leda je što su dominantno na domaćem tržištu jer se Agrokor nije pretjerano trudio oko izvoznih aktivnosti. Podravka i Atlantic, pak, izražavaju želju za internacionalizacijom. I on pretpostavlja da će jedna od opcija biti da se potraživanja pretvore u kapital i u tom bi slučaju dobavljači Konzuma postali suvlasnici.

– To je dobro privremeno rješenje. Nakon toga dobavljači mogu dio Konzuma prodati konkurentima, tako da više nitko u Hrvatskoj neće imati više od 20 posto tržišnog udjela. Konzum ima 30 posto tržišnog udjela, a to je prevelika snaga prema domaćim proizvođačima i njima neće biti u interesu da netko naslijedi tu poziciju – smatra Perić.

Damir Novotny sličnog je stava, pa tako i on uočava kako je malo vjerojatno da bi se pretvorbom potraživanja u vlasnički udio ili iz operativnog poslovanja mogli namiriti svi vjerovnici u kratkom roku. Zbog toga vjeruje da će neki od vjerovnika pokušati aktivirati svoja tajna jamstva ili će povjerenik Ante Ramljak predložiti prodaju udjela u tvrtkama koje imaju neku tržišnu vrijednost.

– Sad bi bilo povoljno vrijeme za to. Javljaju se i američki i engleski fondovi, oni kupuju dionice Leda, Jamnice i Belja koje će kasnije vjerojatno preprodati – kaže Novotny te dodaje kako bi bilo dobro da u drugoj fazi Atlantic ili Podravka budu konsolidatori te da uspiju preuzeti prehrambena proizvodna poduzeća.

You may also like