Justin Trudeau pobijedio u Kanadi

Liberalna stranka Justina Trudeaua pobijedila je premoćno na kanadskim parlamentarnim izborima u ponedjeljak, prekinuvši desetljeće konzervativne vlasti. Liberalna stranka, po još privremenim rezultatima, dobila je 43 posto glasova i trebala bi imati više od 170 mjesta u parlamentu odnosno apsolutnu većinu od 338 mjesta. Pristaše Justina Trudeaua bučno su pozdravili televizijsku objavu prvih rezultata.

Prema rezultatima koji nisu konačni konzervativci bivšeg premijera Stephena Harpera mogli bi dobiti oko 100 mjesta, a socijaldemokrati četrdesetak. U postizbornom govoru bivši premijer Stephen Harper nije javno najavio svoju ostavku na čelu stranke, ali vjerojatno neće nastaviti voditi konzervativce, niti će biti lider oporbe. Kanadski parlamentarni izbori završili su iznenađujuće uvjerljivom pobjedom liberala Justina Trudeaua i osim što su okončali desetljeće vladavine konzervativaca Stephena Harpera razmjeri pobjede omogućit će liberalima nesmetanu provedbu njihove izborne platforme. “Bit ću premijer svih Kanađana”, rekao je nasmijani Trudeau oduševljenim pristašama.

Liberali su osvojili 185 od 338 mandata u parlamentu. Konzervativcima dosadašnjeg premijera Harpera, koji je podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke, pripalo je sto mandata. Uvjerljiva pobjeda znači da će Trudeau moći provesti ono za što se zalagao u kampanji: reformu gospodarstva koje je trenutačno u recesiji, uvođenje većih poreza bogatima, bolju zaštitu okoliša, legalizaciju marihuane, prihvaćanje većeg broja sirijskih izbjeglica i reformu izbornog sustava koji je sličan britanskom.

Pobjeda liberala bila je sve samo ne izgledna. Tijekom kampanje stranka je u anketama oscilirala od trećeg do prvog mjesta, ali je Trudeau izveo podvig. Liberali su na izborima 2011. doživjeli povijesni poraz i osvojili samo desetinu mandata u parlamentu. Nedugo nakon toga Trudeau je izabran za predsjednika stranke. Mnogi su sumnjali da taj mladi političar, a tada mu je bilo 40 godina, ima mudrosti i iskustva voditi stranku, a kamoli biti premijer. U politiku je ušao tek prije tri godine, kada je izabran u gradsku skupštinu Montreala, a prethodno je radio kao učitelj.

Trudeau na ramenima ima i teški teret nasljeđa svoga oca, Pierrea Trudeaua, legendarnog kanadskog premijera koji je na toj dužnosti bio 15 godina. Iako mu je to i pomoglo, jer je navikao na pažnju medija i u tome se osjeća ugodno, privukao je neizbježno i brojne usporedbe i kritike da nije dorastao postignućima i intelektualnom kapacitetu svoga oca.

Biračima međutim nije smetalo što mlađem Trudeau neki zamjeraju da nema očevu viziju i odlučnost. Na njemu je da sada ispuni brojna obećenja i očekivanja i da dokaže da nije izabran samo zato jer je mlad, zgodan i šarmantan.  “Prijatelji, nadom smo pobijedili strah. Teškim radom pobijedili smo cinizam. Pobijedili smo negativnu politiku podjela pozitivnom vizijom koja spaja Kanađane”, rekao je u budući premijer u svom prvom obraćanju. “To je ono što pozitivna politika može učiniti”.

You may also like