Juretić: Bit će 1000 eura za svako dijete kad se izglasa proračun

Novca za mjeru od 1000 eura za svako novorođeno dijete će biti, potvrdila je ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, gostujući u emisiji Studio 4.

Pojasnila je kako je prethodno nužno izglasati proračun kako bi se moglo pristupiti izradi zakonskog okvira za dugo najvaljivanu pronatalitetnu mjeru. Juretić je naglasila i kako pronatalitetna politika znači nešto puno šire od spomenute mjere te su potrebni mnogo širi zahvati ukoliko se želi promjeniti demografska slika Hrvatske.

Ministrica Juretić osvrnula se i na slučajeve obitelji Rusan iz okolice Križevaca te obitelji Božić iz Zadra, u kojima je, nadležnim centrima za socijalnu skrb, uputila preporuku za ponovno preispitivanje. Istaknula je kako ministarstvo poštuje sudske odluke i kao takve ih nema namjeru preispitivati. Međutim, ministarstvo ima i obvezu nadzora nad radom centara za socijalnu skrb pa stoga nema ničeg spornog ukoliko se još jednom preispita je li učinjeno sve u najboljem interesu djece, zaključila je Juretić.

Također, naglasila je kako ima povjerenja u rad nadležnih centara za socijalnu skrb te kako ne želi da se zbog spomenutih slučajeva Ministarstvo počne doživljavati kao redovna instanca na kojoj bi se rješavali pojedinačni slučajevi.

You may also like