Jurčić: Važno je da Todorić što duže surađuje s kompanijom

Ekonomist Ljubo Jurčić gostovao je u Novom danu i komentirao situaciju u Agrokoru.

Postoji li mogućnost, prema standstill ugovoru, da država odustane od naplate poreznih dugova Agrokora? Ovdje se prije svega radi o pregovaračkoj poziciji, ako su banke u poziciji da mogu uvjetovati bilo što, uvjetovat će. Oni koji su prvi u naplati da preuzmu, oni će tražiti od svih da se suzdrže ili odustanu od dijela svojih potraživanja i u tom krugu je država. Oni računaju na to da je državi od interesa da se sačuva Agrokor, pa zato traže ulog države u vidu odustajanja od naplate.

Može li država koja je sjela na račune Agrokora odustati od dugova ili povući dugovanja? Procedura je malo upitna, ali država ima suverenitet da napravi što god hoće. Ako postoji zakonsko rješenje, ona to može napraviti ili prolongirati otplatu. Svaki se dokument ili zahtjev može povući. Prvo je neravnopravna pozicija, tko ima kakvu pregovaračku poziciju, a banke i investitori su najjači.

Je li moguće novo zaduživanje? To se u suvremenoj ekonomiji zove derivati ili izvedenice. Sve se svodi na kombinacije koje određuju poslovni odnosi. To je dosta šarolik način kako se održava. Sve se svodi na to koliko je potraživanje, dugovanje.

Potpisan je standstill ugovor, restrukturiranjem Antonio Alvarez postaje novi čelnik Agrokora. Što je njegova uloga i što će raditi? Čim je imenovan izvan Hrvatske, znači da će ići po čisto matematičkom principu i alatima koje imaju, to će biti hladno pregovaranje, bez osjećaja. Njihov je zadatak da specificiraju obveze, da procijene imovinu na različite načine, koliko što nominalno vrijedi i onda počinje proces restrukturiranja.

Zna li se kakva je uloga Ivice Todorića? Hoće li on sudjelovati? Svaka organizacija kad se razvija, postoji formalna organizacija i paralelna – neformalna. To se događa i kad vlasnik i uprava nisu u istoj osobi, a pogotovo kad jesu. To se vjerojatno dogodilo i u Agrokoru. Bitno je da Ivica Todorić surađuje što je dulje moguće s kompanijom i da im objašnjava transakcije. Njegov će utjecaj ovisiti o tome kolika je razlika u imovini i dugovima. Ako je razlika velika, ne može ostati ni dioničar. Vidi se da je Agrokor neformalno u rukama vjerovnika, koji su najveći i imaju najjaču poziciju.

Je li Ivica Todorić kapitulirao pred ruskim bankama? Da, to je definitivno. Čim su ovi podaci na stolu, pokazuje se da je kompanija krivo strukturirana. Kompanija je u suštini vlasništvo banaka i dobavljača. On je radio s njihovim kapitalom, a ne samo sa svojim.

Hoće li se ići prema privatnoj imovini Ivice Todorića, kako bi se naplatila potraživanja? To su posebne tužbe. Ne znam koliko su naši sudovi vješti dokazati da je, primjerice, Todorić iskoristio novac dobavljača kako bi kupio privatnu imovinu. Ako postoji razlika, svaki ga i najmanji dioničar može tužiti da nadoknadi štetu iz svoje imovine.

Ima li ugovor Agrokora i banaka značaj bez dogovora s dobavljačima? Zavisi kako je postavljen. Ako se postavi da se 80 posto dogovori za vođenje kompanije, ostatak može pregovarati s potpuno neravnopravne pozicija. Zato je bitno da se uključi država. Oni će u drugom koraku ovu kompaniju pretvoriti u drugu pravnu osobu.

Je li moguć osnutak nove kompanije? U svakom slučaju velika je vjerojatnost da će biti nova kompanija. Suština je ta da će ta kompanija po svojoj strukturi biti potpuno drugačija, ne može biti ovakva. Neka će se poduzeća prodati, neka grupirati, to će biti nova organizacija, nova kompanija, sumnjam da će se zadržati i ime, ako ništa zbog pozicije i novog imidža.

Mogu li kompanije koje su u blokadi isplaćivati plaće? Ako su kompanije u blokadi, a nije prije pripremljen angažman sa sindikatima, nema nikakvih plaća. Prvi korak je da se kompanija deblokira i da se napravi fond i dogovor koji su nužni za opstanak kompanije. Svi su svjesni – ako kompanije ne rade, dobre i pozitivne kompanije postat će nevažne.

Što znači da je otvoren novi račun Agrokora? Zbog blokade? Vjerojatno zato da mogu plaćati neke obaveze, za koje misle da su bitne. Ako je to Agrokorov račun, ne smije biti razlike, mora biti moguće i njega zatvoriti, inače je to kriminal i šverc. Ovdje je bitno da se postigne dogovor o deblokiranju kompanije, a to je u interesu svih. Mali imaju dobar instrument – zadužnicu. Dogovor između partnera je da im se isplati mnji dio. Mogu se dogovoriti različiti aranžmani.

Zanimljiva je i pozicija države. Država je već sjela na račune, a stiže i novi porezni dug za prošli mjesec. Koliki je prostor države i je li projekt lex Agrokor došao prekasno? Država je tu bila dosta rezervirana. Tu je problem je li u mandatu ministra financija bilo odgoda u dugovima Agrokora. Ovo će otići u ružniju političku scenu. Imenovanje čovjeka koji nije iz Hrvatske, bit će otpisivanje i prodaja imovine i prodajni faktor, a to su i ljudi. Može se očekivati da će biti i otpuštanja. Sljedeći korak jest da će se prijeći prema dobavljačima iz inozemstva, ako budu jeftiniji, a može se dogoditi da se Agrokor potpuno pretvori u stranu firmu. To je kompleksno političko pitanje. Vlada se ne treba uključiti u spašavanje agrokora, nego u umrežavanje ekonomije.

U kakvoj će poziciji biti Agrokorovi top brendovi, poput Leda ili Jamnice? Ovi koji dolaze procjenjuju vrijednost brenda, kad se otkrije da je utemeljen i ukorijenjen ovdje, on ostaje. Brendovi su vrijednost, bez obzira iz koje imovine dolaze, i kad se u normalno vrijeme mijenja poslovanje kompanije, o brendu se vodi računa.

Vidimo da su Agrokorovim tvrtkama sad pale cijene dionica. Je li sad vrijeme za kupovinu dionica? To zavisi o puno faktora. Kad se vidi da sve više partnera ide u razgovor, zaustavit će se padanje dionica. Tržište dosta psihološki reagira na situaciju u kompaniji.

Koliko će faktoring biti odlučujući u naplati dugova dobavljača? Gledajući ukupno – ne. Dug je dug i dobavljač, koji ima potraživanja prema Agrokoru, on to proda financijskoj instituciji, ali ne za stopostotan iznos, a ta će institucija na vješt način doći do punoga iznosa.

Je li to dvostruki dug i gubitak dobavljača? Gubitak je već kad su prodali faktoringu, jer on ne kupuje stoposto iznosa.

Zašto je srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio da ga danas čeka važan sastanak s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u Mostaru? Što bi njih dvojica mogli razgovarati o Agrokoru? To je sad malo geopolitička orijentacija. Obzirom da su nadzor nad Agrokorom preuzele ruske banke, a Vučić je bio u Rusiji, vjerojatno je to poboljšavanje pregovaračke pozicije Srbije u pregovorima s Agrokorom. Svatko koristi svoju jaču poziciju u rješavanju otvorenih pitanja s drugom zemljom. U svjetskoj ekonomiji ne postoji ljubav ili mržnja, nego samo interes i svatko radi ono što će dovesti do ostvarivanja njegovog interesa, kaže Jurčić za N1.

You may also like

0 comments